Flyktingkatastrofen

Ungern bygger nytt stängsel mot flyktingar

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Ungern planerar att bygga ett nytt ”mer massivt” stängsel mot flyktingar.

Orsaken är premiärminister Viktor Orbáns rädsla för att de ska lämna Turkiet för Västeuropa.

– Sedan, om vi inte kan göra det snyggt, måste vi hålla dem tillbaka med våld, säger han i en intervju.

Det är bara dagar sedan Ungerns premiärminister, Viktor Orbán, sa att de asylsökande i Europa ”är ett gift” och att hans land inte vill ha eller behöver ”en enda flykting”, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nu planerar Ungern dessutom att bygga ett ”mer massivt” stängsel för att hålla flyktingarna borta.

– Teknisk planering pågår för att bygga ett massivt försvarssystem bredvid den befintliga försvarslinjen som byggdes snabbt, säger Orbán i en intervju med den ungerska radion.

Han tillägger också att man snart kan vara ”i ett större behov av säkerhet” och att bygga ett nytt stängsel skulle kunna stoppa ”flera hundratusentals personer” på en gång.

”Hålla tillbaka med våld”

Det nya stängslet ska, enligt planen, byggas intill det 175 kilometer långa taggtrådsstängslet som byggdes förra året. Stängslet ligger vid den södra gränsen till Serbien och Kroatien och byggdes i samband med att nästan 400 000 flyktingar passerade landet på väg mot väst.

Stängslet bromsade kraftigt flödet av människor i Ungern.

Dessutom planerar Viktor Orban att utöka polisstyrkan längs stängslet med 3 000 nya ”gränsjägare”. Det innebär att en styrka på 47 000 poliser kommer att jobba vid stängslena.

– Sedan, om vi inte kan göra det snyggt, måste vi hålla dem tillbaka med våld. Och vi kommer att göra det också, säger han, rapporterar The Guardian.

Orolig för Turkiet

Enligt Viktor Orban kan invandringen öka kraftigt om Turkiet skulle ändra sin migrationspolitik och bryta avtalet med EU som innebär att flyktingarna inte ska kunna ta sig vidare från Turkiet.

Och just nu räds premiärministern att flyktingarna ska ta sig mot Västeuropa.

– Invandring och invandrare skadar Europas säkerhet, det är ett hot mot människor och för terrorism närmare oss, säger Orban och tillägger att det här orsakats av att man onkontrollerat tillåtit stora mängder människor ”från länder där Europa och västvärlden ses som fienden”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Ungern

Turkiet