Exklusiva bilderna inifrån Syrien - efter vapenvilan

avLina Törnqvist

CNN:s reporter den första i rebellkontrollerade områden på ett år

CNN:s reporter Clarissa Ward är den första västerländska journalist som tagit sig i in det rebellkontrollerade området i Syrien på över ett år.

Efter att den tillfälliga vapenvilan infördes i fredags har flygbombningarna minskat drastiskt – men här tror invånarna att allt är en bluff från regimens sida.

Vapenvilan trädde i kraft i fredags och förhandlades fram med USA och Rysslands hjälp. Efter att en handfull rebellgrupper och president Bashar al-Assads regim kommit överens om ett tillfälligt stopp i striderna har det lugnat ner sig i stora delar av landet. Men IS och andra jihadistgrupper omfattas inte av vapenvilan.

Enligt CNN:s reporter Clarissa Ward, den första västerländska journalist som tagit sig i in det rebellkontrollerade områdena runt Aleppo på över ett år, välkomnas vapenvilan inte av lokalbefolkningen. Tvärtom har det hållits protester mot vapenstilleståndet. Människor samlades med skyltar med texter som ”Den här vapenvilan är ett svek mot våra martyrer”.

Tror det är ett trick

Enligt CNN litar inte invånarna i de rebellkontrollerade områdena på regimen och misstänker att vapenvilan är ett trick, ett sätt för regimen att kunna ta över ett större territorium. Dessutom genomförde Ryssland flera flygattacker mot området precis innan vapenvilan trädde i kraft. 

Trots att attackerna stannat av sedan vapenvilans inträde genomfördes under helgen flygbombningar som ingen tagit ansvar för.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien