Här urartar debatten i ett klockspelsbråk

NYHETER

Märkliga vändningen i debatten Fick frågor om sin anatomi istället för sin politik

1 av 5

NEW YORK. Jodå, alla som hoppades på mer kaos i nattens republikanska debatt i Detroit fick sitt lystmäte

Redan efter några minuter viftade Donald Trump med händerna och gjorde klart att de uttalanden som gjorts om att deras storlek på något sätt skulle korrelera till andra delar av hans anatomi inte stämmer.

– Tro mig, det är inga problem, slog fastighetsmiljardären fast.

Därmed var tonen satt...

I inledningen av debatten på Fox Theatre i natt uttryckte Mario Rubio en önskan om att de fyra kvarvarande kandidaterna skulle fokusera på sakfrågor den här gången.

En fåfäng förhoppning, skulle det snabbt visa sig.

För strax därefter fick han en fråga om att han under sina valmöten antytt saker om sambandet mellan storleken på Donald Trumps händer och andra kroppsdelar.

Då började Trump vifta med händerna framför sitt podium.

– Titta på de här händerna. Marco har antytt att om de är små så är nånting annat också litet, sa han.

– Tro mig, det är inga problem.

Där har vi alltså hamnat:

Kandidaterna i det amerikanska presidentvalet käbblar om...penisstorlek.

Med den starten var tonen satt.

Hånen duggade tätt

Precis som i Houston i Texas för en vecka sedan urartade debatten gång på gång i ursinniga förolämpningsorgier.

Rubio kallade Trump för bedragare och bluffmakare, Trump replikerade oavbrutet med ett hånfullt ”Lille Marco”, Cruz hävdade att Trump lurar väljarna och fick ett ”Lyin' Ted” till svar, Cruz bad Trump räkna till tio och när Rubio gick till storms om att Trumps business-skola Trump University gick ut på att blåsa människor och att Manhattan-miljardären tänker göra samma sak mot amerikanska folket fick ”The Donald” verkligen nog.

– Den verkliga scam-artisten här är Lille Marco. Människor i hans hemstat Florida avskyr honom. Han skulle inte ens kunna bli vald till hundfångare där nere, dundrade han.

Samtidigt var det vid några tillfällen tydligt att den överlägsne ”front runnern”, precis som efter storsegern under ”Super Tuesday”, försöker hitta fotfästet inför höstens reguljära kampanj, när konfrontationsretoriken från primärvalet kanske inte är lika gångbar.

När han fick en fråga om att han bytt åsikt  gällande tillfälligt arbetsvisum för gästarbetare i USA svarade han påfallande lugnt:

– Jag har ändrat mig. Jag har mjuknat och bytt åsikt i den frågan. Vi behöver den sortens visum.

Samma slags argumentation återkom när arrangerade Fox News visade videos om hur han bytt ståndpunkt gällande exempelvis krigen i Irak och Afghanistan.

– Ett visst mått av flexibilitet är bra. Man måste kunna ändra sig och man måste kunna kompromissa. Om man upptäcker att man är på väg åt fel håll, ska man då fortsätta fast man inte vill ändra sig, sa han och slog ut med armarna.

”Vad har du att förlora?”

Däremot vägrade han ge med sig när Cruz eldade på om att han måste offentliggöra de inspelningar på vilka han påstås säga till New York Times att han inte tänker bygga någon mur vid gränsen mot Mexiko och inte heller deportera elva miljoner papperslösa invandrare.

– Vad har du att förlora? Om du inte sagt det kommer inspelningarna att visa att du är oskyldig. Men om du ljuger för väljarna har de rätt att veta det, insisterade Texas-senatorn.

Men Trump ruskade på huvudet.

– Jag har för stor respekt för konceptet ”off the record”.

Efter alla hårda ord och all osämja slutade debatten dock i oväntad enighet.

Rubio, Cruz och John Kasich – som förde sin egen lilla debatt ute på en kant – fick frågan om de kommer att stödja Trump ifall han blir partiets kandidat och alla svarade ja

Samma besked gav Trump, efter visst knorrande, om rivalerna om han mot förmodan inte skulle vinna.

ARTIKELN HANDLAR OM