Lättare för afghaner att få stanna i Sverige

avMartin Mederyd Hårdh, Nivette Dawod

NYHETER

Migrationsverket: Säkerhetsläget har förvärrats

1 av 2

Afghaner på flykt får större möjligheter att stanna i Sverige.

Talibanerna är på frammarsch i Afghanistan och säkerhetsläget har förvärrats – vilket gör att Migrationsverket tänker om.

– När säkerhetsläget försämras innebär det att den individuella risken inte behöver vara lika stor som tidigare för att den sökande ska kunna få skydd i Sverige, säger myndighetens rättschef Fredrik Beijer i ett pressmeddelande.

Migrationsverkets nya bedömning går på tvärs med regeringens, och EU:s, ambition att få fler afghanska flyktingar och migranter att återvända till sitt hemland.

Nu kan många fler av dem anses ha skyddsskäl. Som Migrationsverket ser det har säkerhetsläget i Afghanistan förvärrats efter att de internationella styrkornas mandat i landet upphörde. Talibanerna är på frammarsch och är starkare än någonsin, uppger de.

Hazarer inget undantag

Tidigare i år slog Europadomstolen för mänskliga rättigheter fast att de shia-muslimska hazarerna var särskilt utsatta. I juli i år dödades närmare 100 personer när terrorgruppen IS anföll en hazarledd demonstration i huvudstaden Kabul.

Migrationsverket gör dock inget specifikt undantag för hazarerna.

– Att tillhöra en minoritetsgrupp som hazarerna är i sig inte ett tillräckligt skäl för att beviljas skydd. Däremot ska tillhörighet till en utsatt grupp, som exempelvis hazarer, vägas in bland alla övriga omständigheter när man bedömer skyddsbehovet i varje enskilt ärende, säger rättschefen Fredrik Beijer i pressmeddelandet.

Små möjligheter för IS

Som det är nu bedöms IS som organisation ha små möjligheter att få fäste i Afghanistan.

– Men det finns oroande tecken på att IS skulle kunna växa. Därför följer vi utvecklingen mycket noga, säger Beijer.

Under det första halvåret i år beräknas 5 166 civila ha skadats och dött i våldet i landet. Det som tidigare beskrevs som gerillakrigföring ska nu ha övergått i regelrätt krig.

Migrationsverket kommer också att titta på om den som söker asyl egentligen skulle kunna ta tillflykt på annat håll i landet. Det gäller främst vuxna, arbetsföra män och vuxna par.

Oron: De skickas till Kabul

Alla 34 provinser bedöms nu vara drabbade av våldet – och särskilt drabbad är Helmand-provinsen. Alla som återvänder dit riskerar att råka ut för våld, anser de.

”Därför kommer en individuell prövning av om den sökande verkligen hör hemma i Helmand och möjligheterna till internflykt i en annan del av landet att vara naturlig i dessa ärenden”, skriver de i sitt pressmeddelande.

Det är en meningslös ändring, säger Anders Fänge vid Svenska Afghanistankommittén:

– Då skickar de dem i stället till Kabul, vilket de har gjort innan också, så det fortsätter.

”Får se i praktiken”

Migrationsverkets sväng borde dock innebära att fler av de afghaner som har shiamuslimsk eller hazarisk bakgrund får möjlighet att stanna i Sverige, tror Fänge:

– Det borde innebära att fler hazarer, ensamkommande, får stanna i Sverige. Men det får praktiken utvisa.
 

Texten uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM