Virus sprids på Facebook – så får du bort det

1 av 3 | Foto: TT Bild
Nytt virus sprids på Facebook.

avMalin Wigen

NYHETER

Ett virus sprids mellan Facebookanvändare via chatten Messenger. Viruset gör att du spammar andra med länkar, skrev Metro i april då viruset först dök upp. Nu har det dykt upp igen.

Som tur är går det att få bort.

Viruset sprids via Facebookchatten Messenger genom att du får en fil som heter ”video.html” skickad till dig.  Om du klickar på länken så kommer du hamna på en sida som liknar Youtube och en video med namn "(18+) Video”. För att kunna kolla på videon blir du ombedd att installera ett webbläsartillägg från Chromes web store som heter 45to75 – vilket du inte ska göra för det är då du drabbas av viruset.

Går att få bort

Tillägget fanns tidigare i Chromes web store men har nu tagits bort. Är du dock drabbad så är skadad redan skedd och du kommer att fortsätta spamma dina vänner med länkar till viruset.

Som tur är går det att få bort viruset med en ganska enkel metod.

Så här gör det för Windows-dator:

1. Avsluta Chrome

2. Gå till den här mappen på hårddisken: C:\Users\DITTANVÄNDARNAMN\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\

3. Ta bort mappen som heter: ckodnnokennobkojocomngeambodkfok

4. Starta Chrome igen och skriv följande i adressfältet: chrome://Extensions i adressfältet

5. Kolla om tillägget 45to57 finns där. Om det är så ska du klicka på soptunnan bredvid för att ta bort det – därefter ska du börja från steg ett. Finns det inte kvar så är det borta.

Så här gör du för Mac:

1. Avsluta Chrome

2. Klicka på förstoringsglaset längst upp till höger, skriv in terminal och tryck på enter.

3. Kopiera av följande text och klistra in i  fönstret: rm -rf ~/Library/Application Support/Google/Chrome/Default/Extensions/ckodnnokennobkojocomngeambodkfok

4. Tryck på enter – nu ska viruset tagits bort.

5. Starta Chrome igen och skriv detta i adressfältet: chrome://extensions/

6. Kolla om tillägget 45to57 finns där. Om det är så ska du klicka på soptunnan bredvid för att ta bort det – därefter ska du börja från steg ett. Finns det inte kvar så är det borta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook