Masstrejk i Polen mot ny abortlag

1 av 2
NYHETER

Under måndagen pågår en landsomfattande strejk i Polen mot det nya lagförslaget om ett totalförbud för abort.

På social medier uppmanas omvärlden att visa sitt stöd för de polska kvinnorna under parollen #blackmonday.

Även i Sverige planeras det för flera sympatiprotester.

Under måndagen inledde polska kvinnor en landsomfattande strejk för att protestera mot ett förslag om totalförbud för abort.

Arbetare och studenter har inför dagens strejk uppmanats att bojkotta sina jobb och lektioner medan hemmafruarna vägrar hushållsarbete.

Flera gatuprotester är planerade och flera företag och restauranger kommer att hålla stängt under vad som kallas "Den svarta måndagen".

Även många män anslöt sig också till kvinnor på gatorna i Warszawa, Gdansk och på andra ställen runt om i den katolska nationen.

Fängelse upp till fem år

Protesterna är ett uttryck för den ilska som uppstått mot ett förslag om att införa ytterligare begränsningar i en abortlag som redan är en av de restriktivaste i hela Europa där kvinnor endast tillåts göra abort vid våldtäkt eller incest, vid allvarliga fosterskador eller när kvinnans liv eller hälsa är i fara.

Det nya förslaget, som nu granskas av en parlamentarisk kommission skulle göra alla aborter olagliga, även i fall av våldtäkt eller när kvinnans liv är i fara, med fängelsestraff på upp till fem år för kvinnor som söker abort och läkare som utför dem. Förslaget till strängare lagstiftning kom från ett pro-life medborgarinitiativ som samlat 450 000 namnunderskrifter.

Dock har det nya lagförslaget väckt massiva protester i Polen och enligt flera opinionsundersökningar finns det väldigt lite stöd för en ännu strängare lag, trots landets djupa katolicism.

Fortsättning på helgens strejker

Även om det var svårt att få en överblick över deltagandet i småstäderna och på landsbygd, som tenderar att vara mer konservativ, så var deltagandet i de större städerna enorm uppger AP.

Måndagens strejker och protester är en fortsättning på helgens så kallade "black protests", där människor uppmanas att bära svarta kläder och tusentals kvinnor demonstrerade framför parlamentet i Warszawa.

I Sverige kommer en manifestation att hållas utanför polska ambassaden i Stockholm och en vid rådhuset i Malmö.

Viktoriya Sandberg är en av dem som står bakom initiativet i Malmö.

– Lagen är redan väldigt strikt och nu vill de begränsa den ytterligare. Detta är kvinnliga men också grundläggande mänsklig rättigheter så vi hoppas att vi får support både från kvinnor och män. Alla har ju en mamma, syster eller dotter och kan då tänka sig om samma sak skulle gälla även för dem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Polen

Abort