Stefan Löfven: Vi vill fortsätta regera med MP

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: STEFAN MATTSSON
Statsminister Stefan Löfven.

För bara dagar sedan flaggade Socialdemokraterna för att de tänkte dumpa Miljöpartiet inför nästa valrörelse.

Men nu säger statsminister Stefan Löfven att S vill fortsätta regera med MP efter valet 2018, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi har påbörjat ett samhällsbygge som vi vill fortsätta, säger han till tidningen.

Det är bara halvtid och svensk politik börjar rikta blickarna framåt – mot valet 2018.

Socialdemokraterna har tillsammans med Miljöpartiet suttit i regeringställning i drygt två år och så vill statsminister Stefan Löfven att också framtiden ska se ut – trots att de planerar att gå till val som två enskilda partier.

– Vi har påbörjat ett samhällsbygge som vi vill fortsätta. Att vi går till val som två partier, det tycker jag är högst naturligt. Men det är klart att vi vill göra det, säger han till Dagens Nyheter på frågan om S vill regera med MP nästa mandatperiod.

”Har visat regeringsduglighet”

Statsministern tycker att de gröna har visat en ”otrolig regeringsduglighet”.

– De har haft en tuff resa under våren, inget snack om det, men de står upp. De tänker fortsätta samhällsbygget, säger han till tidningen.

Löfven anser att MP varit värdefulla i regeringssamarbetet.

– När vi tittar på fakta och på vad som är gjort här så kan vi två partier säga att ja, vi är absolut inte nöjda, mycket återstår att göra, men vi har påbörjat en riktningsförändring, säger han.

Han har flera positiva exempel på när samarbetet varit bra såsom ökad sysselsättning, sjunkande arbetslöshet, bra export, bra tillväxt och att resurserna till skolan har stärkts.

MP: ”Vi har en löpande dialog”

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind säger till Aftonbladet att man ser S som ”en viktig samarbetspartner”.

– Vi har påbörjat ett grönt och hållbart samhällsbygge tillsammans med Socialdemokraterna, det vill vi gärna fortsätta med, sen kommer vi, precis som förra valet, att gå till val som separata partier, säger hon.

Kan även MP redan nu säga att man vill samarbeta med S efter valet 2018?

– Vi delar bilden av vilka samhällsutmaningar Sverige står inför och vi arbetar på att lösa dem. Vi vill gärna fortsätta samhällsbygget. Sen är det viktigt att poängtera att det är valet som avgör hur samarbetena ser ut efter valet, säger Amanda Lind och tillägger ”vi har en löpande dialog”.

Stefan Löfven uppmanar i Dagens Nyheters artikel dessutom moderatledaren Anna Kinberg Batra att också lämna klara besked i regeringsfrågan – och om relationen med Sverigedemokraterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE