Vittnen: ”Ytterligare en båt sjönk på Medelhavet”

Bild från räddningsaktionen tidigare i veckan.
Bild från räddningsaktionen tidigare i veckan.

Människor som räddats från två båtar i Medelhavet den här veckan vittnar om att de sett ytterligare en båt med omkring 400 migranter sjunka, enligt Rädda barnen.

Det har redan bekräftats att tre migrantbåtar kapsejsat eller sjunkit under den här veckan. Mer än 60 kroppar har hittats, bland dem tre spädbarn, och hundratals befaras vara saknade.

Bogserades

Men att ytterligare en båt sjunkit har inte rapporterats, säger Giovanna Di Benedetto, talesperson för hjälporganisationen Rädda barnen i Italien. Den mindre fiskebåten ska, tillsammans med en annan större fiskebåt och en gummibåt, ha lämnat Sabratha i Libyen sent i onsdags kväll, enligt intervjuer med några av de över 600 personer som räddats från de två båtarna till hamnstaden Pozzallo på Sicilien.

Enligt vittnesuppgifterna ska gummibåten ha haft en egen motor, men den mindre fiskebåten hade inte det. Den bogserades av den större fiskebåten, som hade omkring 500 personer ombord.

Linan kapades

Den mindre båten, med många kvinnor och barn ombord, började så småningom ta in vatten. Kaptenen på den större båten beordrade då att bogseringslinan skulle kapas och båten sjönk, berättar vittnen för Rädda barnen. Människorna på de andra båtarna räddades inte förrän mycket senare.

– Vi har pratat med många av dem som räddades. De säger alla samma sak, säger Di Benedetto.

Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa har polisen gripit en man som misstänks vara kapten på den större båten. Även polisen intervjuar nu vittnen.

Ökad trafik

Milt väder har gjort så att trafiken ökat från Libyen den livsfarliga vägen över Medelhavet till Italien. Italiensk kustbevakning tog bara under lördagen hand om 700 personer från olika båtar.

TT-Reuters

Publisert: