Rasismen i vården

”Eritreansk kvinna fick gå utan vård”

Av: 

Joachim Kerpner

Elever har hoppat av sin undersköterskeutbildning på grund av rasism.
Elever har hoppat av sin undersköterskeutbildning på grund av rasism.

NYHETER

En allvarligt sjuk eritreansk kvinna fick inte vård. En överläkare hävdade att alla män från Afrika har hiv. Elever hoppade av undersköterskeutbildningen på grund av rasism.

Många har hört av sig till Aftonbladet med berättelser om rasismen i vården:

– Har jobbat som tolk i vården. Mer rasistisk plats har jag aldrig varit med om, säger en tidigare tolk.

Efter Aftonbladets granskning om rasismen i vården har många mejlat berättelser om rasistiska incidenter:

– Som civil utredare inom polisen utredde jag ett ärende där en överläkare 2014 på en vårdcentral högljutt inför cirka 20 personer frågade kvinnorna som hade bokat massage hos en inhyrd massör — som råkade vara svart — om de testat sig för hiv efter att de blivit masserade. Han grundade sin fråga på att alla män från Afrika hade hiv, enligt honom. Han använde sig av ordet neger dessutom. Läkaren blev misstänkt för förolämpning och hets mot folkgrupp, då mannen i fråga stod utanför dörren och hörde läkaren säga detta. Åklagaren valde att lägga ner ärendet, berättar den civila utredaren.

En sjuksköterska som gör praktik inom ambulanssjukvården berättar:

– En ambulanssjukvårdare kallade en romsk kvinna som tiggde för en "kärringjävel som brukar sitta och skaka mugg".

Vi har också fått mejl från en undersköterskeelev:

– Där jag går och läser till uska finns flera som är mer eller mindre öppet rasistiska. Det finns elever som valt att sluta för de orkade inte med rasismen de mötte öppet så fort inte lärare är i närheten.

”Fula och värdelösa”

En kvinna som är adopterad från nordöstra Asien skriver om hur en sköterska bemötte henne efter en tuff förlossning:

– Hon gick på om hur fula och värdelösa vi var, men ändå lyckades upprätthålla en vettig sjukvård i det landet. Till slut sade min man till henne att lämna mig i fred.

Vid en annan undersökning drabbades samma kvinna av en läkare:

– Under undersökningen hade han en långdragen monolog med sexuella insinuationer kopplat till mitt asiatiska ursprung. Han menade att jag måste tänka på min sexualitet, för asiatiska kvinnor är mycket sexuella.

En undersköterska skriver:

– Jag jobbar som undersköterska på ett boende för dementa och jag kan ärligt säga att jag aldrig skulle vilja att mina föräldrar vårdas av några som jobbar där, deras människosyn och inställning till invandrare är sjuk.

”Sök vård i hemlandet”

En man som arbetade som tolk i den svenska vårdapparaten mellan 1990 och 1996 berättar:

– En kvinna i 30-årsåldern från Eritrea som inte kunde andas fick frågan "har du kommit till Sverige för att få pension?" av den kvinnliga sjuksköterskan. Sedan skickade hon hem kvinnan, utan någon vård. En vecka senare var patienten tillbaka och hamnade i respirator.

Tolken minns ett annat tillfälle:

– En kvinna från Eritrea eller Etiopien sökte vård för att hon hade ont i öronen och inte kunde sova. Den kvinnliga sjuksköterskan svarade att "du kunde ha sökt vård i ditt hemland". Då valde patienten att resa sig och gå.

En sjuksköterska är missnöjd med Aftonbladets granskning:

– På min avdelning har jag aldrig hört något rasistiskt. Det känns som hela vården blir smutskastad av några få som uppmärksammas i er granskning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rasismen i vården

Vård & omsorg

Rasism