Salem kan få slippa årlig extremistmarsch

NYHETER

Kommunpolitikerna i Salem, söder om Stockholm, har vunnit en halv seger i kampen om att slippa de årliga drabbningarna mellan höger- och vänsterextremister.

Detta sedan polisstyrelsen i Stockholms län på onsdagen beslöt att rekommendera polismyndigheten att endast bevilja en stående demonstration.

– Det betyder att polisstyrelsen föreslår polismyndigheten att de ska avslå en ansökan om en demonstrationsmarsch genom Salem, säger Sofia Spolander, pressekreterare hos Stockholmsmoderaterna.

– Polismyndigheten kan fatta ett annat beslut, men detta borde vara starkt vägledande.

”Bara tillåta en stillastående folksamling”

Sedan en 17-årig pojke knivdödats i Salem i december 2000 av en pojke med utländsk bakgrund har högerextrema grupper årligen marscherat i kommunen – och vänstergrupper har motdemonstrerat. De boende i Salem har i vissa fall begränsats av marschen, de har varit rädda för att gå ut.

I ett pressmeddelande konstaterar polisstyrelsens ordförande, moderaten Kristina Alvendal, att både rätten till rörelsefrihet och rätten att demonstrera är grundlagsskyddad ”men när de står i konflikt med varandra måste vi kunna anvisa andra platser för demonstrationer eller bara tillåta en stillastående folksamling”.

Tidigare i år begärde Salems kommunpolitiker i en skrivelse till regering och riksdag att polisen ska få större rätt att neka demonstrationstillstånd.

TT