Älgen räddad ur poolen

avSusanna Vidlund, Tobias Österberg

NYHETER

Sköts med bedövningspil och lyftes därefter upp

1 av 2 | Foto: Foto: ANDERS ANDERSSON/SCANPIX
Älgen ska räddas I dag bestämde Hallandspolisen att älgen ska räddas.

Älgen som på torsdagsmorgonen förirrade sig ner i en villapool i Johansfors, 4 kilometer utanför Oskarström i Halland, räddades på fredagen av polisen.

Älgen sövdes och man lyckades efter det lyfta upp den ur poolen.

Vid 10.50 på fredagen hade Claës L Ljung från Fegen skjutit en bedövningspil mot älgen.

– Sen är det förhoppningsvis bara att lyfta upp den ur poolen, säger den licensierade djurbedövaren till Hallands Nyheters nätupplaga.

Med sig hade han en speciell bedövningsvätska.

– Skillnaden mellan mitt preparat och det veterinärerna använder är att detta är oerhört potent. Jag kan ju inte skjuta iväg en hel bedövningsspruta utan enbart tre milliliter, säger Claes L Ljung till hn.se.

Efter det lyckades man lyfta upp älgen. Efter någon timme piggnade den till, vinglade iväg ut i skogen där en en kalv väntade på att återförenas med sin mamma.

Licensierad

Tidigare på morgonen hade Hallandspolisen ännu inte bestämt hur de skulle gå tillväga i ärendet. Men något senare kom beskedet – älgen får leva.

– En licensierad djurbedövare är på väg i sällskap med en polis med älgkunskaper. Vi hoppas att det ska fungera att söva den utan att den blir stressad, sa Mikael Fridbrandt, biträdande länsvakthavande vid polisen i Halland tidigare på fredagen.

Om älgen fått mat under natten har inte polisen någon uppgift om.

Vart älgen ska tas efter att den sövts är ännu inte bestämt.

Byggde en ramp

Det stora djuret hade trasslat in sig i presenningen när räddningstjänsten kom i torsdags men man lyckades ta loss älgen och tömma poolen på vattnet.

Därefter byggdes en trappa med lastpallar, i hopp om att älgen skulle kunna ta sig upp för egen maskin. Den var framme och nosade på den, men vågade aldrig ta klivet.

Husägaren är inte förvånad över att en älg lyckades trilla i poolen.

– Jag har haft svanar, igelkottar, råttor och möss så det förvånar mig inte att det blev en älg också, sa han igår till aftonbladet.se.