Våldtäktsman jagas i Norge

NYHETER

Kock från Uppsala misstänks ha våldtagit en 92-årig kvinna

Den 57-årige kock från Uppsalatrakten som misstänks ha våldtagit en 92-årig kvinna är internationellt efterlyst.

I början av oktober sågs hans bil köra in i Eidsvolls kommun i Norge.

– Vi tror att han kan ha kört fram och tillbaka mellan Sverige och Norge, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

57-åringen uppges uppträda på ett trevligt och sympatiskt sätt. Polisen tror inte att han är våldsam.

Han är anställd på en cateringfirma och har arbetat som kock i flera år. Han bor i en stadsdel i västra utkanten av Uppsala.

57-åringen togs in för förhör den 1 oktober. Då var han misstänkt för ofredande och sexuellt ofredande på flera äldre kvinnor i Uppsala. Efter förhören anhölls han men släpptes den 3 oktober.

– Åklagaren bedömde att det inte fanns skäl då att begära honom häktad, säger Christer Nordström.

Försvunnen

Men den 5 oktober framkom nya uppgifter och teknisk bevisning som gjorde att mannen också blev misstänkt för en våldtäkt på en 92-årig kvinna i hennes hem i februari 2007.

Men då var 57-åringen försvunnen. Dagen efter häktades han i sin frånvaro och efterlystes internationellt.

Den 6 oktober sågs 57-åringens bil köra in i Eidsvolls kommun i Norge. Då tog en hastighetskamera en bild av hans bil, en ljusgrön Volvo 740.

– Vi tror att det var han som körde bilen då, säger Christer Nordström.

Gamla utredningar

Polisens utredning kring 57-åringen har nu växt eftersom man går igenom många gamla polisanmälningar där äldre personer har utsatts för stöld i sitt hem.

– Det handlar om personer som har utgett sig för att vara utsända från företag för att kontrollera teknisk utrustning eller hjälpt till att bära in kassar och senare har anhöriga upptäckt att det har försvunnit saker, säger Christer Nordström.

Nu ska polisen försöka undersöka om det även kan ha förekommit sexuella ofredanden eller övergrepp vid dessa tillfällen.

Trevlig och sympatisk

Ångrar ni nu att ni släppte honom?

– Nej verkligen inte. Så som situationen såg ut då fanns inte skäl att hålla honom, säger Christer Nordström.

Borde ni inte ha bedrivit spaning på honom efter frigivandet?

– Så här i efterhand kan man naturligtvis ha synpunkter på vad som borde ha gjorts. Men det viktigaste nu är att vi säkrar bevisning, bedömningen om vad vi kunde ha gjort får vänta till senare.