Datorspel ställs ut

Charlotte Hultén kör ett ärevarv på Mölndals museum. Foto: Oscar Magnusson

avZendry Svärdkrona

NYHETER

Nytta, nöje eller nattligt fördärv? Utställningen ”Datorspel för gamers och gröngölingar” vill belysa olika aspekter av datorspelande.

Den värsta moralpaniken kring datorspel har lagt sig. Dagens vuxna har själva vuxit upp i datorspelens barndom och lärt sig att spelande inte behöver innebära jordens undergång.

Numera används spelen som läromedel i skolor, av kirurger för att träna upp arbetsminnet, som stimulans på ålderdomshem och som rehabilitering och hjärnträning på Sahlgrenska. Förutom att det kan vara både kul och lärorikt för fritidsspelaren.

"Ett brett ämne"

Utställningen på Mölndals museum vill visa på både fördelar och nackdelar med spelande.

– Det är ett brett ämne som är svårt att generalisera. Spel kan vara kunskapsutvecklande, stimulerande och positivt – om man spelar lagom mycket.

Men man kan också fastna i ett beroende som får konsekvenser för livet utanför, säger Charlotte Hultén som är projektledare. Besökarna kan testa tio spelstationer.

– Där finns både spelkonsoler och datorer, med allt från gamla pixliga favoriter till ”World of Warcraft”, dansmatta, ”Guitar Hero” och Wii Sports.

"Vi ska ha en nostalgifrossa"

På söndag invigningstalar Jonas Lindroth, som skrivit avhandlingen ”Datorspelandets mening”, och elever från Mölndals Kulturskola har en dansuppvisning till datormusik.

– Efter invigningen kommer vi att jobba mer på djupet. Dels har vi föreläsningen ”Vem är spelberoende?” och så ska vi ha en nostalgifrossa, pröva på-kväll för föräldrar, temakväll om spelutveckling och speciella aktiviteter under skolloven och Vetenskapsfestivalen.

Johanna Hillgren

Punkt SE

Fakta/Utställningen

Foto: Peter Kjellerås