”De får inte avsluta sina liv tillsammans”

NYHETER

Manfred anses vara för frisk för äldreboendet

Foto: Förut hade Manfred och Birgit Andersson hjälp av sin son, som bodde hemma hos dem. Nu har han dött i cancer, och de vill bo tillsammans på ett äldreboende. Detta nekas de till.

Aftonbladet berättade i går om Edit, 98, som tvingas bo hemma mot sin vilja. Hundratals läsare hörde av sig efter att ha läst artikeln. Många har anhöriga som är i samma situation.

Manfred och Birgit Andersson, 89 och 87 år gamla, har varit gifta i 65 år. För några månader sedan dog deras äldste son i cancer.

– De var helt förstörda efter begravningen. Han hade bott hemma hos dem och tagit hand om dem i flera år, säger barnbarnet Andreas Larsson.

När sonen blev sjuk flyttade paret till ett äldreboende. Birgit fick en permanent plats – medan Manfred endast fick ett korttidsboende. Nu anses Manfred, som haft stroke flera gånger och knappt kan gå utan rollator, vara för frisk – och tvingas flytta till en egen lägenhet i Gislaved.

– Det är vedervärdigt att de inte får avsluta sina liv tillsammans och kan stötta varandra i sorgen, säger Andreas Larsson.

”De sa att väntetiden var 10-15 år”

Maj-Lis Bjelkstrand, 83, i Södertälje drabbades av cancer för ett år sedan. Hon äter fortfarande cellgiftstabletter.

Foto: Maj-Lis Bjelkstrand.

– Man blir väldigt trött av tabletterna. Jag skulle vilja flytta till ett hem, men de sa att väntetiden var 10-15 år. Så länge kan jag inte vänta, jag är darrig på benen och orkar inte gå och handla själv, säger hon.

Maj-Lis får hjälp med att handla en gång i veckan. Men hon tycker att livet är ensamt.

– Jag har inga anhöriga hemma. Min dotter bor i Kanada och kommer hem några gånger per år. På ett hem skulle jag få sällskap och hjälp.

”Britta slussas fram och tillbaka”

Britta Brandtler, 91, tvingas betala dubbla hyror eftersom Svalövs kommun inte kan ge besked om när hon får flytta in till äldreboendet.

Foto: Britta Brandtler

– Vi kan inte säga upp lägenheten eftersom kommunen inte kan garantera att hon får en plats inom tre månader, som lagen kräver. Så just nu betalar hon för både korttidslägenheten och sin egen lägenhet, säger barnbarnet Anette Lindell Bergqvist.

I väntan på flytten till äldreboendet slussas hon fram och tillbaka mellan sina boenden.

– Hon är orolig och trött på att leva i en kappsäck, säger Anette Lindell Bergqvist.

”Rör sig mellan soffan och sängen”

Ingegerd Swahn, 86, är fånge i sin lägenhet i Malmö. Hon klarar inte att gå ut själv och lämnar bara lägenheten en gång varannan vecka för att äta lunch tillsammans med en ledsagare.

Foto: Ingegerd Swahn

– Annars rör hon sig bara i lägenheten mellan soffan och sängen, säger sonen Claes Swahn.

Släkten bor i Stockholm – och har under ett års tid jobbat för att hon ska få flytta upp till ett hem i huvudstaden.

– Men hon anses vara för frisk. Men det är ju medan man fortfarande orkar som man verkligen värdesätter att vara nära sin släkt, säger Claes Swahn.