Nyheter

Nu är toblerone- affären historia

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Och Mona Sahlin skapar ny historia som (s) första kvinnliga partiledare

Lite mat, cigaretter och blöjor.

Och två Toblerone.

Inköpen på totalt 266 kronor på Konsum i Ektorp blev det symboliska slutet Mona Sahlins politiska karriär i mitten på 90-talet.

Men på lördag står hon där med röda rosor i famnen i Stockholms Folkets Hus som partiets främste företrädare.

1995 fördes hon fram som partiledarekandidat och Ingvar Carlssons givne efterträdare. Men den så kallade Sahlin-affären satte effektivt stopp för de planerna.

Affären handlade om privata utgifter för totalt 53 174 kronor som Mona Sahlin betalade med regeringens kreditkort. Skulderna reglerades visserligen i efterhand – men i flera fall efter påminnelser.

Sahlins utsatta position blev än mer utsatt på grund av att hon förklarade sig på ett oklart sätt, i alla fall till en början. Halvlögner ersattes med putsningar som till slut landade i det som allmänt förmodas vara sanningen: slarv och dålig kontroll på pårivatekonomin.

Svart dagmamma

Förutom blöjor och Toblerone handlade det också om svarta dagmammor och obetalda tv-licenser, kanske inte helt obekanta ingredienser som i senare parallellfall bidragit till att ministrar fått avgå.

Vad som är tämligen okänt är att Mona Sahlin efter den så kallade affären hade betalat in för mycket pengar till statskassan. Staten var då skyldig henne 15 000 kronor.

Hennes fall blev inte desto mindre hårt: Efter ett berömt försvarstal i oktober 1995 (jag är baske mig ingen fifflare) avgick hon i november 1995 och försvann från det politiska rampljuset.

Dumpades

Det värsta, som hon själv upplevde under de kritiska dagarna och veckorna, berättar hon själv var hur snabbt hon blev ”dumpad”:

– På ett dygn förvandlades jag till en belastning och ett problem för partiet. Jag fick en bild kletad på mig som sade att jag var en fifflande bedragare. Det kändes så orättvist! sa hon i en Aftonbladet-intervju.

Under sin time-out från politiken bytte hon karriär, blev egenföretagare och hyrde kontor i Gamla stan tillsammans med Annika Hagström och Jens Orback. Tre år senare var hon tillbaka i regeringskansliet tillsammans med Björn Rosengren.

Tunga poster

Den 50-åriga trebarnsmamman som på lördag – om allt går som det är tänkt – blir socialdemokraternas näste ordförande och partiets statsministerkandidat kan se tillbaka på en lång politiska karriär där hon innehaft flera tunga poster; partisekreterare, arbetsmarknadsminister, jämställdhetsminister, integrationsminister, vice statsminister, miljö-, energi- och samhällsbyggnadsminister och biträdande näringsminister, bland annat.

En annan merit – tung eller inte – som brukar nämnas är att Mona Sahlin som sjuåring grundade svenska Barbieklubben.

Ett annat känt faktum som också brukar omnämnas är Mona Sahlins nära vänskap med Sveriges mördade utrikesminister Anna Lindh.

”Kräkklubben”

De två bildade tillsammans med Margot Wallström den högst inofficiella sammanslutningen ”Kräkklubben”, där de enligt egen utsago samlades för att tala skit om sådana de inte tyckte om.

– Vi kunde prata ut och vara ärliga mot varandra. Margot och jag fortsätter att kräkas ihop. Hon är med i mitt nätverk. Vi ska sparka ut Reinfeldt senast 2010 och Margot kommer att vara med under åren vi har

framför oss, sa Mona Sahlin i en intervju med NSD under sin Sverigeturné inför extrakongressen i helgen.

Exakt vilken roll Wallström kommer att få i Mona Sahlins nätverk avslöjar hon dock inte. Det kommer inte att presenteras förrän allt är klappat och klart, det vill säga efter att de röda rosorna är utdelade, tacktalet talat och – inte att förglömma – företrädaren tackats av.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Läs mer:

Publisert: