Över 200 trafikolyckor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-22

Snökaoset i södra Sverige orsakade över 200 trafikolyckor.

En man omkom utanför Göteborg.

I natt evakuerades bilister från sina bilar på E6:an mellan Vellinge och Malmö.

Det hårda vädret skapade kaos på vägarna i Västra Götaland, Skåne, och Halland. I Krokslätt söder om Göteborg omkom en man i 40-årsåldern när hans bil blev påkörd av en buss.

Väldigt halt

– De kolliderade när han svängde upp på Göteborgsvägen vid Krokslätts fabriker. Bussen kom i sydlig riktning och körde rakt in i sidan på bilen. Det är väldigt halt på platsen, men vi är inte säkra på om det har orsakat kraschen och vi ska göra en teknisk undersökning, säger Mona Nordberg.

Flera passagerare i bussen chockades, men ingen skadades.

Även Skåne lamslogs av kraftigt snöfall och hård blåst. Totalt inträffade över 160 olyckor i länet och 25 personer skadades, dock ingen livshotande.

Fast i drivorna

Brandkåren i Vellinge evakuerade i natt ett 20-tal bilister på E 6:an och väg 100 samt från den gamla vägen mellan Malmö och Vellinge.

Flera bilister hade chansat på att vägarna var framkomliga men fastnat i snödrivorna och blivit sittande i sina bilar i flera timmar.

– Man går på knäna både från polisen och räddningstjänsten. Fordon kasar av vägen hela tiden på grund av halkan och snön, sa Lars Mahler, länsvakthavande på Skånepolisen i natt.

Långa köer

Många fastnade i köer orsakade av olyckorna. En av dem, Stefan Nilsson, satt fast med bilen på väg 118 söder om Kristianstad med sin svärfar Hans Nilsson:

– Det är som ett vitt moln här utanför. Vallarna mellan bilarna blir allt högre, och nu har vi och många andra suttit fast här i över tre timmar. Vi är på väg till Åhus två mil härifrån, men nu undrar jag om vi kommer fram.

Utanför Höllviken söder om Malmö fick ett 20-tal bilar dras loss med hjälp av bandvagnar. Även på väg 19 mellan Ystad och Tomelilla fick man ta en bandvagn till hjälp. Där satt ett tiotal personer fast med sina fordon.

En omkom i Kristinehamn

I Halland summerade polisen ett 30-tal trafikolyckor, de flesta på E6:an. Tre personer skadades men ingen allvarligt.

Ytterligare en trafikolycka med dödlig utgång inträffade i går. En 63-årig man i Kristinehamn omkom när hans bil blev påkörd av tåget vid en obevakad järnvägsövergång i Haga i går morse.

– Det berodde inte på halkan. Troligen var han i nte uppmärksam på att tåget kom, säger polisens länsvakthavande.

Anders Munck

Följ ämnen i artikeln