Varning för knark-leksak

avOlle Castelius

NYHETER

Populära leksakspärlor bildar narkotika när de sväljs

De populära leksakspärlorna Bindeez tas nu bort från affärshyllorna i Australien sedan det avslöjats att de innehåller narkotiska preparat.

Flera barn i har insjuknat och myndigheterna varnar för pärlorna.

Bindeez är ett slags leksakspärlor som klistrar fast vid varandra när de blöts med vatten. Pärlorna är populära i många länder, däribland Sverige.

I Australien har Bindeez utsetts till 2007 års leksak.

Men nu varnar myndigheterna för att pärlorna kan förvandlas till knark om barnen stoppar dem i munnen.

Enligt tidningen Sydney Morning Herald innehåller pärlorna en kemisk substans som, när den sväljs, förvandlas till gamma-hydroxybutyricsyra, GHB.

Tioåriga Charlotte Lehane råkade svälja några pärlor. Hennes mamma berättar att hon förlorade medvetandet och sedan började kräkas våldsamt.

Det är ännu oklart hur den kemiska substansen hamnat i pärlorna. Enligt tidningen ska den ha ersatt en tidigare kemikalie som inte är farlig.

Doktor Naren Gunja vid Westmeadsjukhusets giftinformationscentral säger till Sydney Morning Herald att det verkar som om den ursprungliga substansen av misstag, eller i spariver, ersatts med den nu aktuella.

Tillverkningen av Bindeez sker i Hongkong och Australiska myndigheter utgår från att det giftiga ämnet hamnat i pärlorna av misstag. Moose Enterprise, som tiilverkar Bindeez, har återkallat produkten och inlett en utredning.

– Vi tillåter inga produkter som kan vara farliga för barn, skriver företaget i ett pressmeddelande.