Nominerade till Stora Journalistpriset

NYHETER

Kan få priset för rapporteringen från Irak

1 av 3 | Foto: NOMINERADE Martin von Krogh, Mats Strand, Urban Hamid, Johanne Hildebrand, Joakim Ottosson, Sigge Ennart och Lena Widman (lilla bilden).

Aftonbladet.se är nominerade till Stora Journalistpriset för satsningen "Irak direkt".

– Det är kul att vi får uppskattning för ett sådant här projekt, säger Sigge Ennart, redaktionschef på aftonbladet.se.

Det är andra gången som aftonbladet.se kan få det prestigefyllda priset.

Med satsningen ville aftonbladet.se öppna en dörr för läsarna rakt in till vanliga människor som befinner sig mitt i de stora, dramatiska nyheterna.

Aftonbladet.se utvecklade ett koncept för utrikesbevakningen för att utnyttja internets möjligheter på ett helt nytt sätt genom att bland annat låta aftonbladet.se:s läsare chatta med vanliga irakiska familjer.

– Det är en otroligt enkel men samtidigt genial idé. Att på ett interaktivt sätt få nästan en direktkontakt mellan irakiska familjer och svenska familjer. Det ligger inte i de irakiska familjernas intresse att ljuga. Det här är den nakna sanningen på något sätt, säger Urban Hamid som tillsammans med fotografen Martin von Krogh arbetade i Irak.

– Det är otroligt kul att bli nominerad, det är en stor ära.

Internets alla möjligheter

En del i satsningen var också Johanne Hildebrands litterära blogg med Mats Strands bilder som skildrade en amerikansk fallskärmsjägarpluton utanför Bagdad.

– Det är otroligt häftigt att vara med på det här projektet. Det här är någonting som hela Aftonbladet ska ta åt sig. Det är det enda mediet som satsar på att vidareutveckla krigsjournalistiken, säger Johanne Hildebrandt.

– Vi har använt internets alla möjligheter som vi använder varje dag. Men den här gången använde vi det i utrikesjournalistiken och på så sätt fört läsarna närmare verkligheten, säger redaktionschef Sigge Ennart.

– Det är inga läsare som kan komma hem till familjer i Bagdad på det här sättet. Men de kan bidra i en chatt med många smarta frågor.

Fyra klasser

Stora Journalistpriset delas årligen ut av Bonnier AB. Priset som är på 75 000 kronor ska främja goda yrkesprestationer inom journalistiken och delas ut i klasserna årets avslöjande, årets berättare, årets förnyare och Lukas Bonniers stora journalistpris. Nominerade i år är:

✓ Årets Förnyare

Ingvar Näslund, vk.se.

”För att med bloggar flytta kommunalpolitiken i Umeå från tomma fullmäktigesalar in i Umeåbornas hemdatorer, med livlig debatt och vitaliserad demokrati som följd.”

Sigge Ennart, Urban Hamid, Martin von Krogh, Johanne Hildebrandt, Mats Strand, Lena Widman, Joakim Ottosson, aftonbladet.se, för artikelserie, bloggar och chattar från Irak.

”För en storslagen nyhetssatsning där läsare i Sverige – genom bloggar och chattar – fick närkontakt med amerikanska soldater och vanliga människor i krigets Irak.”

Erik Fichtelius, Sveriges Television, för dokumentären ”Ordförande Persson”.

"För att ha förnyat metoden att porträttera en politisk makthavare, och med tv, webb och bok givit svenska folket unika insikter om vad ordförande Persson tyckte och tänkte – egentligen.”

✓ Årets Avslöjande

Sven Bergman, Joachim Dyfvermark, Fredrik Laurin, Uppdrag Granskning, Sveriges Television, för dokumentärserien ”JAS – de hemliga avtalen”.

"För en uppfinningsrik och enträgen granskning som avslöjade det smutsiga spelet bakom vapenexporten".

Janne Josefsson, Lars-Göran Svensson, Uppdrag Granskning, Sveriges Television för programmet ”Historien om Louise”.

”För ett känsloladdat reportage som avslöjar upprörande brister i samhällets omsorg om de mest utsatta.”

Christian Holmén, Leo Lagercrantz, Mikael Ölander, Expressen, för artikeln ”Warhol-mysteriet med svenska miljonboxarna”.

”För en journalistisk djupdykning i ett oväntat ämne. Ett avslöjande som skakade om den internationella konstvärlden.”

✓ Årets Berättare

Isabella Lövin, frilansjournalist.

”För hennes chockerande berättelse om vad människan gör med havet, och till vilket pris.”

Stina Jofs, Tidningen Vi, för artikelserien "Vändpunkten".

"För att hon lyhört återger människors erfarenheter och ger läsaren en fördjupad skildring med sin berättarteknik."

Martin Persson, TV4, för dokumentärserien "I en annan del av Köping".

"För att han med suverän balans mellan öm saklighet och musikalisk livsglädje visat att det annorlunda inte är främmande."

aftonbladet.se har vunnit förr: