Nyheter

Hertz biluthyrning i Lund stäms av DO

Av: 

Tobias Österberg

NYHETER

Äldre kvinna kallades inte på intervju

Hertz Biluthyrning stäms av DO för att en äldre, utlandsfödd kvinna inte kallades till anställningsintervju för ett arbete som bilvårdare i Lund.

Kön, etnicitet och ålder gjorde att hon sållades bort, hävdar DO.

Det var i slutet av maj i år som Hertz Biluthyrning i Lund sökte bilvårdare. Kvinnan sökte tjänsten, men de som kallades till intervju var fem män och en kvinna med svenskklingande namn, samtliga födda på 1980-talet.

Flera av dem saknade utbildning eller yrkeserfarenhet, till skillnad från den äldre kvinnan som hade både bilteknisk och maskinteknisk utbildning och dessutom erfarenhet av konstruktion och montering av bilar.

"Särskilt svårt för utlandsfödda kvinnor"

Hon har även kört taxi och arbetat i andra serviceyrken. Kvinnan uppfyller också de språkkrav som arbetsgivaren ställt och talar flera språk flytande, enligt DO.

”Det här är ett tydligt exempel på att kombinationen av ålder, kön och etnicitet gör situationen för utlandsfödda kvinnor på arbetsmarknaden särskilt svår”, säger Katri Linna, ombudsman mot etnisk diskriminering (DO) i ett pressmeddelande.

Förbud mot åldersdiskriminering finns inte i svensk lag. Däremot finns det på EU-nivå och EU vill att Sverige ska införa ett sådant skydd mot åldersdiskriminering.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter