Ny monstertyfon på ingång

avCaroline Olsson

NYHETER

Massevakuering och inställda flyg i Filippinerna – ovädret drar in på lördag

Foto: LUIS LIWANAG
INNAN STORMEN. Invånarna i Filippinerna förbereder sig för den andra förödande tyfonen på en vecka. Hundratusentals har evakurerats och man har ännu inte hittat dussintals som saknas efter förra ovädret.

Det nya monstret växer fortfarande.

I morgon lördag slår ännu en förödande tyfon til mot tättbebodda områden i Filippinerna.

På fredagskvällen flydde hunbdratusentals invånare undan vindar på upp till 175 kilometer i timmen.

Foto: DENNIS M. SABANGAN/EPA/SCANPIX
SLÅR TILL PÅ LÖRDAG. Satellitbilderna visar ovädrets beräknade väg. Under syns var den tidigare tropiska stormen Lando drog fram. Bägge ovädren rör sig mot Kina.

Befolkningen stålsätter sig än en gång inför massevakuering, inställda flyg och befarade översvämningar. Tyfonen Mitags ankomst beräknas till lördag lokal tid.

Ovädret nådde på fredagen en tvåa på skalan, men väntades öka i styrka till fyra innan tyfonen nådde land. Det betyder att vindtstyrkan går upp från 175 kilometer i timmen till rasande 250 innan lördag är över, rapporterar Reuters.

I provinsen Bicol har över 200.000 människor evakuerats hittills.

Klimatförändringar

– I just det här området har man drabbats fyra gånger under bara en månad det senaste året , sa Richard Gordon, ordförande i fiippinska Röda korset, tidigare idag i samband med ett besök på Röda korsets internationella möte i Schweiz.

– Vi har precis lyckats få klart 12.300 hem som förstördes sist. Nu drabbas vi åter av den onda cirkel som är katastrofer och fattigdom i klimatförändringarnas spår.

Många har sökt skydd i officiella byggnader som kyrkor och skolor och experter varnar för dödliga lerskred just här, eftersom vulkanen Mayons branta sluttningar är täckta av lättrörlig vulkanisk aska som bilvit lera.

1.200 döda

Den senaste tropiska stormen Hagibis dödade 13 människor i Filippinerna och drog vidare mot Kina för bara en vecka sedan. I dess spår saknas bland annat 25 fiskare.

Förra årets värsta katastrof hette Durian. Den tyfonen dödade 1.200 människor och lämnade 120.000 hemlösa då den drog genom Bicol-provinsen.