Åmselemördaren Juha benådas

avSusanna Vidlund, Tobias Österberg

NYHETER

Frides den 1 juli nästa år

Nikita Joakim Fouganthine, tidigare känd som Juha Valjakkala, benådas.

Helsingfors hovrätt har beslutat att Åmselemördaren Valjakalla ska friges den 1 juli nästa år.

Foto: POLISEN
Juha Valjakkala benådades av Helsingfors hovrätt på måndagen. Enligt uppgift släpps trippelmördaren 1 juli 2008.

Benådningen är vilkorlig i tre års tid, först efter det är han fullständigt fri. Sannolikt kommer han ut på prov redan den första mars, skriver det finska Hufvudstadsbladet.

– Enligt en ny kutym friges livstidsfångarna på prov i fyra månader före den egentliga frigivningen. Valjakkala släpps sannolikt ut den första mars på elektronisk övervakning, säger Paula Grönlund, informationschef på Brottspåföljdsverket till HBL.

Nås via telefon

Elektronisk övervakning betyder enligt Hufvudstadsbladet att Valjakkala måste finnas tillgänglig via telefon dygnet runt.

– Med mobilen ska fängelset ha koll på var han är och i vilket skick. Valjakkala måste uppfylla noggranna kriterier. Hans boende måste vara ordnat, han måste ha jobb, studera eller delta i någon form av rehabilitering. Det är ett myndighetssamarbete som ska garantera att han kommer in i en riktig rytm, säger Grönlund.

Under prövotiden får han inte åka utomlands men efter den 1 juli är han fri att resa i världen.

Utvisad på livstid

Han har suttit i fängelse i över 19 år efter morden, vilket är en ovanligt lång tid i Finland. Juha Valjakkala mördade tre människor i den lilla kyrkbyn Åmsele i Sverige år 1988. Efter en veckolång jakt greps han och hans dåvarande flickvän. Juha Valjakkala dömdes till livstids fängelse.

Nu har han visserligen benådats från sitt fängelsestraff i Finland, men den utvisning på livstid som han dömdes till av svensk domstol står kvar.

– Det är bara svenska regeringen som kan benåda honom från utvisningen, säger Karin Nyvaller på justitiedepartementets nådeenhet.

Att finsk domstol råder över fängelsestraffets längd beror på att Valjakkalas så kallade straffverkställighet överfördes till Finland något år efter det att han dömdes här.

Fem rymningsförsök

Han har ansökt om nåd flera gånger tidigare och rymt eller försökt att rymma fem gånger. Valjakkalas senaste rymning var för ett år sedan. Efter det flyttades han från Fredrikshamn arbetsanstalt till Kuopio fängelse.

Efter den senaste rymningen uppstod en debatt i Finland om säkerheten kring Valjakkala. Bland annat sågs beslutet tidigare hösten 2006 att flytta honom till en öppen anstalt som ett allvarligt misstag i flera led.

Det var det finländska Brottspåföljdsverket som tog flyttningsbeslutet, utan att informera regeringen.

Avslog ansökan

Så sent som i oktober avslog president Tarja Halonen hans nådeansökan.

I oktober 2006 förklarade Högsta domstolen i Finland att Valjakkala kan benådas. Valjakkalas tidigare nådeansökningar har alltid avslagits av presidenten och så skedde också denna gång.

Justitieminister Beatrice Ask var efter Högsta domstolens beslut mycket kritisk till att det nu fanns en ökad juridisk möjlighet för att Valjakkala skulle kunna friges.

Beatrice Ask (m) fick Valjakkalas nådeansökan som ett av de första ärendena på sitt bord som nytillträdd justitieminister. Hon ansåg då inte att det var aktuellt med en benådning.

– Det är ett väldigt grovt brott som han är dömd för. Sedan har han fått avtjäna straffet i Finland eftersom vi har ett sådant utbyte, sa hon till TT.

Beatrice Ask ville på måndagen inte kommentera att Valjakkalas nu benådats.

Veckolång jakt

Natten till den 3 juli 1988 dödade Juha Valjakkala tre personer på kyrkogården i Åmsele. Sten Nilsson och hans 15-årige son Fredrick hade gått ut för att hämta den cykel som stulits utanför deras hus av ett ungt par. Mamman Ewa Nilsson dödades sedan hon gått ut för att leta efter mannen och sonen.

De tre hittades på morgonen och en veckolång jakt genom hela Sverige på Valjakkala och hans dåvarande flickvän inleddes. De båda greps på ett tåg i Danmark.

I februari 1989 dömdes Juha Valjakkala till livstids fängelse för morden. Flickvännen dömdes till två års fängelse för medhjälp till misshandel.

Läs tidigare artiklar om Juha Valjakkala:

Fakta: Åmselemorden