Aftonbladets bloggare kämpar för Burma

NYHETER

Enade i kampen för demokrati

Ett flertal bloggare på Aftonbladet Blogg har satt igång en kampanj där de uppmanar andra människor att stödja munkarnas kamp för fred och demokrati.

– Jag kunde bara inte sitta still och titta på, kände att jag var tvungen göra något, berättar bloggaren Margareth Osju Arverud.

Hon har själv varit med om en politisk kupp i Chile på 70-talet. Bloggaren Margareth, 45 år, kunde relatera till munkarnas vilja att förändra samhället. I sin blogg beskriver hon hur hon och hennes familj flydde från Chile.

– När jag var runt tio år hamnade jag och min familj mitt i en revolution. Vi hade flyttat till Santiago de Chile och ni som minns eller har läst om det, kanske också minns alla de som försvann efter kuppen. Alla som försökte protestera som tystades ner.

Dags att agera

Detta skulle inte få hända igen. Därför engagerade hon sig i Burmafrågan och med hjälp av andra bloggare på Aftonbladet spred de länkar till en protestlista som uppmanar folk världen över att visa solidaritet och stödja folket i Burma.

– Vi bloggare har ett fredligt vapen i våra händer. Vi kan skriva om det som händer och försöka påverka opinionen. Sätta tryck på det som sker i Burma, berättar hon när Läsarbladet ringer upp henne.

Protestlistan som leds av organisationen Avaaz – the World in action ska skickas till FN:s Security Council. Just nu är det 62,487 människor som har skrivit på.

Bloggens makt

Margareth berättar också att det är lätt hänt att folk blir avskärmade när de ser elände på tv. Berättar man en historia ur sitt eget perspektiv är det lättare för folk att relatera till händelsen säger hon.

– Folk tänker oftast det händer dom där borta – det händer inte mig. Så kan man inte heller tänka. Vi bloggare har otrolig makt, vi snappar upp det som skrivs i media och kan agera direkt. Informationen sprids som ringar på vattnet.

"En mänsklig reaktion"

I sin blogg förklarar hon sitt engagemang för folket i Burma:

"Det har varit människor som har engagerat sig, med risk för sina liv, att hjälpa människor som flydde. Engagerade människor hjälpte oss. Vanliga människor. Hade det inte varit för alla de engagerade människor i Chile, utanför landets gränser, i Sverige, hade jag suttit här och Bloggat? Tror ni det? Kanske inte här, eller kanske inte. Men jag hade tur, fast jag letar konstant efter mina borttappade minnen."