Militärjuntan håller Burma i skräck

NYHETER

I natt har flera gripits i Rangoon uppger vittnen

Människor förs bort från sina hem, barn lämnas ensamma och militären misshandlar fredliga burmeser.

Militärjuntan fortsätter att hålla Burmas befolkning i skräck.

– Människor är livrädda, säger USA:s ambassadör enligt AP.

Natten till i dag körde militärfordon genom Rangoons gator. Från högtalare ljöd budskapet:

– Vi har fotografier. Vi kommer att arrestera!

Enligt vittnesuppgifter förde minst åtta lastbilar ut gripna ur staden, misstänkta för att ha varit med i den senaste tidens fredliga demonstrationer.

Tusentals har gripits

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om en 13-årig flicka som lämnats ensam hemma. Hennes föräldrar tillhörde de gripna.

Vad som händer med dem som förs bort vet ingen. Men FN:s människorättssändebud för Burma, Paulo Sergio Pinheiro, säger att tusentals har gripits.

Enligt uppgifter till Reuters frigavs i natt 80 buddhistmunkar som greps förra veckan. De ska ha utsatts för verbal men inte fysisk misshandel.

I går lämnade FN-sändebudet Ibrahim Gambari landet efter att ha träffat juntaledaren Than Shwe och oppositionsledaren Aung San Suu Kyi. Vad som kom ut av mötena är inte känt, men klart är att omvärldens protester mot juntans brutalitet inte hjälper.

Svarade med våld

Upproret mot militärregimen började som en protest mot kraftigt höjda bensinpriser i augusti. Sedan utvidgades det till en allmän manifestation för demokrati, mot diktaturen. Till en början gick de rödklädda buddhistiska munkarna i första ledet. När de låstes in i sina kloster för att sedan föras bort fortsatte civilbefolkningen att demonstrera. Regimen svarade med våld och obekräftade uppgifter säger att flera hundra kan ha dödats.

CNN visar i dag en utsmugglad video där militären under helgen har fortsatt att slå fredliga unga män blodiga med sina batonger.