...men här blev det äntligen vitt

NYHETER

Nyårsflingorna fick Idre att jubla

Foto: KANONKUL I Idrefjällen har den fallande snön förvandlat dystra miner till glädje. Kylan gör också att anläggningarna kan börja använda sina snökanoner.

Äntligen är den här - nu jublar Sälen och Idre över snön som föll

i går.

– Det känns jättekul och det är mycket bättre snö i backarna nu, säger Caisa Reis på SkiStar Sälen.

Sälenfjällen har inte haft en så här grön vinter sedan 1957. Många har tvingats boka om - eller av - sina skidsemestrar. Och de som trotsat snöbristen och fullföljt sin fjällresa har fått stå ut med få öppna backar och tunt med snö.

Men i fredags kväll började de första efterlängtade snöflingorna singla ner över Sälen och Idre. I lördags kom några flingor till, och på nyårsafton föll nästan en decimeter.

– Det känns jättekul och det är mycket bättre snö i backarna nu. Och det ser mycket trevligare ut, säger Caisa Reis på Ski­Star Sälen.

Nya grepp

Bristen på snö har tvingat skidanläggningarnas personal att gnugga geniknölarna för att komma på alternativa aktiviteter för gästerna.

– Det har funnits saker att göra, men det har inte varit som vanligt. Vi har fått flytta in miniskotrarna till pistområdet och vi har erbjudit komplement som fyrhjuling och skridskoåkning för barnen.

I Sälen har bara 10 av 110 pister varit öppna, vilket har skapat en del trängsel för dem som trots allt gett sig på skidåkningen.

– Vi har hållit extraöppet till klockan nio varje kväll och gästerna har kunnat använda liftkortet i Trysil också.

Mildare på torsdag

Prognoserna säger nu att minusgraderna i Sälen och Idre kommer att hålla i sig, med undantag för torsdag, då det blir tillfälligt mildare.

– Nu hoppas vi alla häruppe att det dröjer ytterligare femtio år till nästa mildvinter, säger Caisa ­Reis.

Karin Moberger

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder