Forsmark stänger båda reaktorerna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-02-03

Nya säkerhetsbrister i kärnkraftverket

Forsmarks reaktor 1 tvingades natten mot lördagen att stänga.

Både reaktor 1 & 2 på Forsmark har stängts av, efter en nyupptäckt brist i säkerhetssystemen.

– Att de beslutat att stänga reaktorn kan tyda på ett ganska allvarligt fel, säger kärnkraftsexperten Björn Karlsson.

Redan natten mot lördagen stängdes reaktor 1 av efter att en gummidel i ett av säkerhetssystemen som visat sig ha fått åldersdefekter.

– Om det hade inträffat en olycka eller incident hade säkerhetssystemet kanske inte fungerat som det skulle. Därför beslutades att reaktorn skulle stängas av, säger Anders Jörle, informationschef vid SKI, statens kärnkraftsinspektion till aftonbladet.se.

Stänger ner reaktor 2

Ungefär vid midnatt började man stänga ner reaktorn, och på lördagsförmiddagen ska den vara helt avstängd.

Vid lunchtid på lördagen tog ledningen för Forsmark beslutet att även reaktorn Forsmark 2 stängs ner under eftermiddagen, uppger Claes-Inge Andersson, informationsansvarig vid Forsmark.

- Forsmark 1 och 2 är i princip likadana, förrutom att Forsmark 2 är lite yngre och så finns det några andra faktorer som skiljer. Men vi har gjort bedömningen att det finns risk att också gummit i reaktor 2 tappat elasticitet, och därför stänger vi den också, säger Claes-Inge Andersson.

Gummitätningarna testades senast år 1997. Nu kommer noggrannare analyser av tätningarna i både reaktor 1 och 2 att göras.

"Rätt beslut att stänga"

Vid 10-tiden på lördagen hade SKI ha möte om den nyupptäckta säkerhetsbristen.

– Vi kom fram till att det var ett korrekt beslut av Forsmark att stänga ner reaktorn, säger Anders Jörle.

Nu väntar SKI på ytterligare information från Forsmark om vad som har hänt.

Björn Karlsson är ordförande i SKI:s säkerhetsråd.

– Jag vet inte exakt vad som ligger bakom nedstängningen den här gången. Att man vid tester hittar fel är inte så ovanligt, men att man beslutar sig för att stänga ner en reaktor kan tyda på ett ganska allvarligt fel, säger han till aftonbladet.se.

Står under särskilld tillsyn

Incidenten förra sommaren då Forsmark tvingades stänga efter att flera brister i säkerhetssystemen, har Björn Karlsson tidigare kallat den allvarligaste incidenten någonsin i svensk kärnkraft. Efter det står Forsmark under särskilld tillsyn av SKI, och måste rapportera allt de gör.

– Vi har kommit fram till stora brister i säkerheten på Forsmark. Några saker var de tvugna att åtgärda direkt, men det finns också mer långsiktiga säkerhetsförbättringar som ska göras, säger han.

På onsdag ska säkerhetsrådet, SKI och Forsmark ha ett möte om de brister som uppdagades i förra veckan, då det ur en intern rapport bland annat läckte ut att tre medarbetare skickats hem efter att ha fastnat i en nykterhetskontroll.

Tidigare artiklar

Karin Thurfjell