Höll på att bli kvar under isen

NYHETER

Ubåten med den svenske miljardären tappade kontakten med ytan

Foto: Ubåten hade problem att hitta tillbaka till forskningsfartyget.

De två ryska ubåtar som nådde havsbottnen vid nordpolen igår fick svårigheter på väg upp.

– Första delen av färden gick väldigt bra, men under den andra delen förlorade vi kontakten med moderfartyget, säger svensken Frederik Paulsen.

Färden ner till botten var inga problem. Men när den ryska flaggan var på plats och ubåtarna skulle stiga upp igen stötte de på problem. Båda ubåtarna hade problem att navigera rätt under isen och hitta tillbaka till forskningsfartyget.

Betalde 20 miljoner

Under strapatsen krockade Mir-I med isen och började läcka olja. Mir-II, som Frederik Paulsen befann sig på, blev rejält försenad.

– Det var en ganska annorlunda upplevelse att cirkla omkring där och inte veta om vi skulle hitta fartyget igen, säger Paulsen till tv-kanalen Russia Today.

Paulsen uppges ha betalat 20 miljoner för att följa med på expeditionen. Även australiske polaräventyraren Mike McDowell följde med ner till havsbotten.

Först med flagga

Dykningen under nordpolens is är ett sätt för Ryssland att hävda sin rätt till mineraltillgångarna på havsbotten.

– Vi var de första som nådde Nordpolens botten. Jag tror inte att någon kommer att göra det igen under den närmaste framtiden. Men gör de det kommer de att mötas av den ryska flaggan, sade utbåtsföraren Anatolij Sagalevitj.

Läs tidigare artiklar

Olof Jönsson