Stockholms råaste klubb firar tio år

Foto: Utanför dörren där allt startade. Haris Badic, Jesper Kling, "Mad" Mats Karlsson och Ron Cohen. Foto: Allt om Stockholm.
NYHETER

Det är hög tid att fira att det är tio år sedan Raw Fusion slog upp portarna.

Namnbyte, flytt och rykten om osexighet har inte kunnat rucka på klubbens kärna - kärleken till musiken, dansen och publiken.

Foto: Alltid händer över huvudet.

Jag möter 2006 års upplaga av Raw Fusion - Haris Badic, Ron Cohen, Jesper Kling och Mad Mats - ett stenkast från där det hela startade, Sturecompagniet.

Tio år tidigare hade Mad Mats, Claes Bodén och Jonas Lönnå tröttnat på ett likriktat klubbliv. De bestämde sig för att göra något åt det. Eftersom Jonas vid den tiden var resident på Sturecompagniet föll sig valet av ställe naturligt. Mad Mats minns den första Fusion-kvällen.

- Idén var att köra en annorlunda klubb där musiken var i fokus. Första kvällen var vi jävligt oroliga. Skulle det komma folk? Men det kom 800 personer!

Växte ur Stureplanskostymen

Succén var ett faktum redan från start. Efter ett par år växte hypen kring klubben. Något som arrangörerna själva inte uppskattade.

- Vi ville inte att en massa coola snubbar skulle komma bara för att det var hypat. Efter att ha gjort två bokningar som inte var helt i vår smak blev klubben jävligt trendig. När hypen dalade kom typ mexikanska flottan i full mundering.

Men det var väl trevligt med en hel flotta?

- Nej, för fan. De bara raggade på alla brudar som blev livrädda och stack från klubben.

Det hade blivit dags för klubben att lämna Stureplan. År 2000 gick flyttlasset till Mosebacke, en adress som de har stannat kvar på. I samband med flytten kom Jesper Kling med i bilden som ny resident.

När ni flyttade passade ni på att byta namn. Varför då?

- Ja, vi bytte från Fusion till Raw Fusion. Vi ville visa att det inte var trendbokningar som gällde. Från och med nu var det rått.

"Stockholms sexigaste dansgolv"

Under åren har klubben fått mycket kärlek. Men i kärlekens svarta kölvatten följer andra, inte så trevliga epitet. Som att Raw Fusion är Stockholms osexigaste klubb. Något som Mad Mats inte gillar.

- Det är helt fel! Det är ju på dansgolvet det händer! Och den värme som finns på Raw Fusion saknar motstycke. Jag skulle säga att vi har Stockholms sexigaste dansgolv. Går du på technokkubbar och ser vattendrickande ravare, hur sexigt är det? Sexigt är när en snygg kille eller tjej shakar loss till James Brown. Som hos oss. Kom hit om du älskar musik och att dansa - annars kan det vara.

Ny residenter och ny era

I början av 2006 kom Ron Cohen och Haris Badic med i Raw Fusion-gänget som residenta dj:er. Efter att ha varit stammisar på klubben i många år var det ett naturligt steg över till arrangörssidan.

Raw Fusion har överlevt många klubbar med liknande upplägg, till exempel Body & Soul i New York. Vad ska ni göra för att överleva tio år till?

- Fortsätta köra vårat eget race. Vi lever av upptäckarglädje, något som är nyckeln till att klubben har funnits i tio år. På Raw Fusion spelar vi musiken som du inte visste att du älskade. Och det kommer vi fortsätta göra.

Lovisa Madås

Allt om Stockholm