Hög standard

NYHETER

– You can share, can’t you? sa servitrisen, tog mitt glas och hällde över hälften av vinet i min sambos glas. Sedan försvann hon.

Vi satt i den klassiska ostronbaren på Central Station i New York. Servitrisen i fråga hade precis råkat välta ut mitt vinglas.

Vi log mot varandra när hon försvann, förvissade om att hon bara skämtade.

– Hon är nog bara på väg för att hämta flaskan, sa vi.

Hon kom tillbaka efter en stund, men gick förbi oss. När hon passerade oss igen började vi ana oråd. När hon var på väg att passera oss för tredje gången hejdade vi henne. Hon visade sig dock vara helt oförstående till vårt önskemål om påfyllning, surnade till och gick till slut motvilligt med på att fylla på våra glas.

Detta hade aldrig hänt i Malmö.

Här är serveringspersonalen utbildad på hotell- och restaurangprogrammet på Värnhemsskolan och behandlar en alltid med den funktionella respekt som bara en gymnasieutbildning i Sverige kan skänka en människa. Malmöservitrisen hade nog gladeligen fyllt på mitt vinglas, men jag saknar faktiskt sura, otrevliga och uppstudsiga servitriser ibland. Det är för ofarligt på Malmös krogar. Ni är för trevliga mot mig!

Måns Renntun

Allt om Malmö

Tidigare krönikor:

Kass lunch i city

Give me your best table

"den funktionella respekt som bara en gymnasieutbildning i Sverige kan skänka en människa"