Över 100 döda efter gruvolycka

NYHETER

Dödssiffran efter den senaste gruvolyckan i Kina steg till 105 på fredagen, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.

På fredagsmorgonen påträffades 26 döda gruvarbetare efter gasexplosionen i en kolgruva i provinsen Shanxi i norra Kina där tidigare 79 döda påträffats.

Minst 120 arbetare befann sig i gruvan vid explosionen på onsdagskvällen. Det exakta antalet är inte känt, uppger Nya Kina.

Femton räddades

Femton personer räddades eller lyckades ta sig ut själva.

Myndigheterna uppgav att det är oklart hur många som fortfarande saknas i Ruizhiyuan-gruvan, som ligger i ett av Kinas stora kolproducerande områden.

– Vi vet inte exakt hur många som är instängda. Vi försöker ta reda på det, säger en taleskvinna för gruvan.

Illegal gruvbrytning

Hon sade att de som befinner sig under jord med all sannolikhet är döda.

Enligt Nya Kina kan olyckan ha orsakats av illegal gruvbrytning. Visserligen hade bolaget tillstånd för gruvbrytning men de preliminära undersökningarna tydde på att brytning hade skett längs en åder som det inte fanns tillstånd för.

Polisen har gripit gruvchefen, dragit in tillståndet för brytning och fryst bolagets tillgångar. Företrädare för den statliga myndigheten för gruvsäkerhet reste från Peking till olycksplatsen.

Flest dödsolyckor i världen

Den kinesiska kolgruveindustrin är ökänd för sin bristande säkerhet med flest dödsolyckor i världen. Förra året omkom närmare 5 000 gruvarbetare.

Kina har försökt skärpa säkerhetsbestämmelserna för kolgruvorna. Förra månaden varnade myndigheterna dem för att ge avkall på säkerheten när kylan slår till och de ökar produktionen för att fylla energibehoven under vintern.

TT