Mördade lärarens kollegor hotade

NYHETER

Forskade om folkmord – nu fruktar andra att dådet var politiskt

Foto: Fuat Deniz höggs ihjäl av en knivman inne på Örebro universitet. Han blev 40 år.

Kollegor till den knivdödade universitetsläraren i Örebro har tidigare blivit hotade.

Nu befarar de att dådet var en politisk attack.

– Det råder ett hot mot alla som forskar om assyrier och folkmorden under det Osmanska riket, säger professor David Gaunt till Svenska Dagbladet.

Foto: David Gaunt.

Den mördade läraren, lektorn och sociologidoktorn Fuat Deniz, 40, var omtyckt och respekterad, både som lärare, forskare och som förgrundsfigur för assyrier i Sverige.

Idag lördag skulle han talat vid universitetet i Leiden i Nederländerna.

Internationellt erkänd

Som forskare kring religiösa minoriteter var Deniz internationellt erkänd. Hans avhandling om det turkiska folkmordet på assyrier 1915 blev mycket uppmärksammad och många chockades när det stod klart att Deniz huggits ner av en knivman som tagit sin in på universitetet i Örebro i tisdags.

Många i hans vänkrets befarar nu att det handlar om ett politiskt dåd.

– De bevakar oss, hotar oss och nu har de mördat Fuat Deniz, säger en holländsk forskare som Svenska Dagbladet talat med.

”Säker på vem som ligger bakom”

Forskaren vill vara anonym men säger sig vara säker på vem som ligger bakom mordet på Deniz.

Mördaren går fortfarande lös och kriminalpolisen i Örebro håller i utredningen.

Man kopplade in Säpo redan i onsdags, men åtgärden betraktas som än så länge som rutin. Bakgrunden var just misstankar att mördarens motiv finns i Fuat Deniz bakgrund och forskning.

Historieprofessorn David Gaunt vid Södertörns högskola är en av få som i Sverige forskar om folkmorden på assyrier. Tillsammans med Deniz har han deltagit i flera paneldebatter.

Nu är han orolig att även han står på mördarens lista.

– Flera gånger har det dykt upp människor på våra seminarier som utgett sig för att vara journalister, för att sedan gå runt och fotografera alla deltagare, säger Gaunt till SvD.

Värst har hoten varit när han besökt Turkiet. Ett av landets största dagstidningar har publicerat en smutskastningkampanj mot honom, hans turkiska kollegor har fått dödshot och stämplats som terrorister.