"David Lynch är en stor inspirationskälla"

avZendry Svärdkrona

NYHETER

Det var inte tänkt att det skulle bli någon skiva, men en lyckad turné vände på allt. Vi har pratat med sångaren, gitarristen och låtskrivaren Mattias Friberg i svenska Logh om att flytta, den kommande turnén och fascinationen för David Lynch.

Foto: Jens Nordström
Mattias Friberg, sångare, gitarrist och låtskrivare i Logh, som nu är ute på Sverigeturné.

– Vi har alltid gillat David Lynch. På de första albumen fanns några texter som var inspirerade av Twin Peaks, och han är fortfarande en stor inspirationskälla. Men det var nog mer i början än vad det är nu.

Vad var det som slog an låtskrivarnerven inför denna skiva?

– Vi var på turné i början av 2006, en turné som var menat att bli vår sista. Vi ville ta en paus och göra lite andra saker. Men det dök upp mycket folk på spelningarna och vi hade kul. Vi fick en nytändning och bestämde oss för att vända tvärt och köra hårt istället.

Det här albumet tog ju väldigt lång tid att spela in, till skillnad från förra albumet som bara tog en dag. Var det en plan från er sida?

– Vi bestämde det redan från början. Mycket av det var för vår egen skull, lite som ett experiment. Vi vill hela tiden hitta nya sätt att göra saker på.

Hur kom ni fram till titeln ”North”?

– Den dök upp rätt tidigt i diskussionen. Jag flyttade under tiden jag skrev mycket av materialet och det har präglat resultatet. Mycket av albumet handlar om att flytta, om att bryta upp.

Har ni fått några reaktioner sedan singeln Saturday Nightmares spelades i reklamen till tv-serien Brothers And Sisters?

– Faktiskt inte så många. Det är några som har hört av sig och säger att de tycker om den, men inte mer än så.

Vad gör ni efter spelningen? Har ni några favorithang-outs i stan?

– Vi har ju bott i Malmö ett tag, och där brukar vi hänga mest på Tempo , Metro eller Röda Kran .

Har ni planerat något extra inför spelningen?

– Det blir en extra person på scen. Det blir det under hela turnéen faktiskt. Vi kommer att ha med oss två trummisar.

Lite som ?And You Will Know Us By The Trail Of Dead?

– Jag har faktiskt inte sett dem live men jag har hört att de gör det. Jag såg ett band i Malmö för ett tag sen som också gjorde så.

Har ni någon favoritskiva som ofta snurrar i turnébussen?

– Vi får se vad det blir under den här turnéen. Förra gången vi var ute blev det lite ?Trail Of Dead, The Darkness och Magnus Uggla. Vi lyssnar på allt mellan himmel och jord. En kille i bandet lyssnar nästan bara på klassisk musik. Bra musik är bra musik oavsett genre.

Logh

Läs mer