Halv miljard byte vid rekordkupp

NYHETER

Rånare kidnappade hel familj

1 av 3 | Foto: Fantombild Biträdande polismästare Adrian Leppard bredvid fantombilden på en av Colin Dixons kidnappare.

53 miljoner pund, nära 736 miljoner svenska kronor, blev bytet när rånare slog till mot en värdedepå i engelska Kent den 22 februari.

Timmarna före rånet kidnappades chefen för värdedepån, hans fru och nioårige son, av beväpnade rånare.

Rånet mot Securitas värdedepå i Tonbridge i Kent är det största i Storbritanniens historia.

Anläggningens chef Colin Dixon kidnappades på väg hem på tisdagskvällen av rånare utklädda till poliser. Samtidigt kidnappade andra rånare – som även de utgav sig för att vara poliser – Diixons fru Lynn och sonen Craig från familjens hus.

Tvingades hjälpa rånarna

Mitt i natten fördes Colin Dixon bunden till sin arbetsplats och tvingades hjälpa rånarna genomföra kuppen – annars skulle hans familj skadas.

Efter en timme lyckades en av de anställda larma polisen, som fann dem bundna tillsammans med sin chef och hans familj. Samtliga var oskadda, men rånarna hade kommit undan med en lastbil packad med pengar – osannolika 53 miljoner pund.

Hittade 1, 3 miljoner

Omkring 100 polismän arbetar med utredningen av rekordrånet. Polisen släppte i förra veckan fantombilder på Colin Dixons kidnappare, och vissa framsteg har gjorts. Bland annat har fyra fordon som använts i rånet återfunnits. I en vit skåpbil som troligen är den Colin Dixon fördes bort i, hittades vapen, skottsäkra västar, rånarluvor – och 1, 3 miljoner pund som rånarna lämnat efter sig. Även vagnar som använts för att transportera pengarna har hittats dumpade.

Sammanlagt elva personer har gripits, flera av dem har släppts mot borgen. Husen där de greps genomsöks av brottsplatstekniker.

Under tisdagen genomsöktes en bondgård i Kent av ett massivt polisuppbåd, rapporterade Sky News. Vad som eventuellt hittats på gården är ännu inte känt.

Lever på hemlig ort

Colin Dixon och hans fru och son lever under polisbeskydd på hemlig ort, och har inte ens kontakt med nära släktingar. I ett uttalande har Colin Dixon beskrivit kidnappningsdramat som "den värsta natten i mitt liv".

I fredags fyllde Craig Dixon nio år. Adrian Leppard, biträdande polismästare vid Kent-polisen, sade till BBC att polisen försökt ge pojken en så bra födelsedag som möjligt, men att han var märkt av det som hänt.

Daniel Wiklander