H5N1 på fransk kalkonfarm – första fallet hos tamfåglar inom EU

NYHETER

Jordbruksministern: Smittan kom tidigare än befarat

Det dödliga fågelviruset H5N1 har konstaterats på en kalkonfarm i östra Frankrike.

Det är första gången smittan hittats hos tamfåglar inom EU.

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist oroas över att fågelviruset H5N1 har drabbat tamfåglar så tidigt och så nära Sverige.

Under lördagen presenterades också rekommendationer för att ta hand om döda fåglar.

– Situationen är allvarlig. Smittan har spridit sig på ett sätt som är oroande, och experterna blev överraskade av att det kom så tidigt eftersom trycket av flyttfåglar bedöms komma under mars månad, säger Ann-Christin Nykvist till TT.

Högsta prioritet

Beredskapen är stor inför en eventuell smitta i Sverige, säger hon, men när tama fåglar drabbas blir situationen allvarligare.

– Det är högsta prioritet att skydda de tama fåglarna för det finns flera problematiska effekter av att de smittas. Bland annat att människor måste hantera alla sjuka fåglar och att det är allvarligt för hela fågelindustrin. Risken finns också för att influensan biter sig fast i regionen och att man får en återsmitta ute i naturen. Hos oss handlar det nu om att bevaka och kolla av kuster efter sjuka fåglar, säger Ann-Christin Nykvist.

Upptäckten av det dödliga fågelviruset på en kalkonfarm i östra Frankrike har också överraskat EU:s experter.

Kalkonerna har levt inomhus och risken för att de skulle smittas var teoretiskt mycket liten. En möjlighet som nämnts är att torkad fågelspillning förts in med halmen till kalkonerna.

Området spärras av

– Det går inte att spekulera i hur fåglarna smittades. De får göra en smittskyddsutredning precis som vi gör när något sådant här händer. Man misstänker ändå att det har med de smittade vilda fåglarna att göra eftersom de hittades rätt nära farmen, säger chefsveterinär vid Jordbruksverket Karin Åhl.

På onsdag fattar EU:s veterinärer beslut om hur situationen ska hanteras. Enligt Karin Åhl hanteras liknande händelser med att spärra av det smittade området och förbjuda att fåglar eller produkter av fåglar förs ut.

Flyttfågelsträcken går norr över från Europa och med fågelinfluensan så nära Sverige är sannolikheten stor att smittade vilda fåglar kommer hit.

På lördagen lade Jordbruksverket och Socialstyrelsen ut rekommendationer på sina hemsidor om hur döda fåglar ska omhändertas. Rekommendationerna har tagits fram tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

– Man har hållit på under veckan och tagit fram dem. Nu lägger vi ut dem eftersom många har ringt och undrat, säger Anna-Lena Lindh vid Socialstyrelsens pressjour.

Så ska döda fåglar omhändertas

Jordbruksverket och Socialstyrelsen har tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting tagit fram rekommendationer om hur allmänheten ska omhänderta döda fåglar.

Elin Hjertqvist/TT