”Många fel – men också stordåd”

NYHETER

Göran Persson ville inte lägga skulden på någon

- Först under natten till måndagen började det klarna, sa statsministern Göran Persson i sitt inledningsanförande vid KU-förhören i dag.

Han medgav att organisationen inte fungerat tillräckligt bra.

- Men jag tvivlar på att en annan organisation hade klarat det bättre.

Foto: Göran Persson frågades ut av KU i dag.

Göran Persson inledde KU-förhören med att beklaga att han inte från början insåg att det var en stor katastrof som inträffat i Indiska Oceanen.

Han påminde också om att han bett alla drabbade om ursäkt för det.

– För många och även mig var då tsunami ett okänt begrepp. Först natten till måndagen började bilden klarna, sade han.

– Jag förstår att för svenskar i katastrofens centrum låter detta obegripligt. Men så var det, sade han och påpekade att efteråt är det lätt att se vilken information som var riktig och vilken som var fel.

”Motsägelsefylld information”

– Hela annandagen karaktäriseras av motsägelsefylld information, svarade Göran Persson på en av frågorna från KU:s vice ordförande, socialdemokraten Göran Magnusson.

Magnusson frågade hur Göran Persson informerats.

Han svarade att han fick det dagliga samtalet med Lars Danielsson på annandagens morgon. Båda hade noterat katastrofen men ingen av dem tog upp frågan om att svenskar kunde vara inblandade.

”Jag borde kopplat”

Statsministern berättade också att han sett på nyhetssändningar vid 7-tiden och då fått intrycket att det handlade om en katastrof som drabbat fattiga länder på andra sidan jordklotet. Han gjorde inga kopplingar till att svenskar kunde vara drabbade.

– Jag borde ha kopplat det, men det gjorde jag inte, sade han.

Persson fick av Magnusson frågan om man skulle ha en särskild krisorganisation för katastrofer utomlands med svenska inblandade.

Statsministern sa då att vid de katastrofer som inträffat under hans tid har den då befintliga krisorganisationen klarat situationerna bra.

Han nämnde som exempel bland annat olyckan på flygplatsen Linate, diskoteksbranden i Göteborg, orkanen Gudrun och mordet på Anna Lindh.

Tänker inte hänga ut någon

Göran Persson slog fast att det inte var ansvarsförhållandena som brast under flodvågskatastrofen. Han ville inte lägga skulden för att insatserna dröjde på någon.

– Det finns säkert mycket av mänskliga tillkortakommanden. Men att säga att X eller Y inte gjorde vad hon skulle är mig fjärran. Jag tänker inte hänga ut mina medarbetare, sade Persson.

De sista frågorna ställdes av Gustav Fridolin, miljöpartiet, som frågade om det inte fanns skäl för regeringen att, inför en eventuell framtida katastrof, utöva självkritik.

- Jag tycker vi har gjort det. Det är också det vi gör här i KU, sa Persson.

Han påminde om att det inte bara gjorts misstag.

- Även om det begicks många misstag under den här tiden så gjordes det också stordåd.

Lyssna på förhöret med Göran Persson

Se de viktigaste delarna i tv

Läs mer:

Simone Söderhjelm, TT