17 döda i mystisk sjukdom i Kina

Publicerad:
Uppdaterad:

Sprider sig från grisar och får till människor – 58 upptäckta fall senaste månaden

Sjuka grisar och får sprider skräck och mystisk smitta i Kina.

Läkarna står handfallna och hittills har 17 bönder dött av sjukdomen.

De som får sjukdomen drabbas av hög feber, trötthet, illamående och kräkningar. De faller senare i koma med blåmärken under skinnet, rapporterar nyhetsbyrån Xinhua.

58 människor har de senaste fyra veckorna blivit inlagda på sjukhus i sydvästra Kina. 17 av de som insjuknat har avlidit, 12 personer är allvarligt sjuka och för 27 är tillståndet stabilt. Endast 2 av de 58 har tillfrisknat.

Slaktat och ätit sjuka djur

Gemensamt för samtliga som blivit sjuka i den mystiska sjukdomen är att de alla slaktat och ätit delar av sjuka får och grisar. Medicinska experter tror inte att sjukdomen kan spridas från människa till människa och säger sig inte se några tecken på en epidemi, rapporterar Xinhua.

Myndigheterna i Hongkong har bett alla sjukhus att rapportera om de får in sjuka människor som har samma symptom som bönderna. I Hongkong är man mycket orolig för sjukdomar som sprids från Kina, sedan luftvägssjukdomen SARS spreds till området 2003, och dödade 299 människor. Myndigheterna i Hongkong sade på söndagen att det kan vara bakterier som orsaker infektionen som dödar bönderna.

Smittade med streptokocker

Grisar i området av Ziyang och Neijiang, där människor insjuknat, har visat sig vara infekterade med streptokock-bakterier som är vanligt bland inhemska djur. Det är ännu oklart om även fåren är infekterade med samma bakterie.

– Dessa fall verkar inte vara relaterade till fågelinfluensa, sade Bob Dietz, talesman för Världshälsoorganisationen WHO.

Therese Holmberg

Publicerad: