Danielsson kan sänka sossarna

NYHETER

Danielssonaffären kan sänka s i valrörelsen.

-Ur ett politiskt-strategiskt perspektiv borde Danielsson ha offrats, säger Jesper Strömbäck, forskare i politisk kommunikation.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
ingen tillgång Uppmärksamheten kring Lars Danielssons affärer kan bli den sista spiken i kistan för socialdemokraterna inför valet i höst.

Forskare:Persson borde ha gjort sig av med honom

Med bara fyra månader till valet är uppmärksamheten kring Lars Danielsson det sista socialdemokraterna önskar sig.

-De tvingas ägna sig åt skadebegränsning i stället för att föra ut de frågor de vill föra ut, säger Jesper Strömbäck, doktor i journalistik, som forskar i politisk kommunikation.

Freivalds offrades

Han är förvånad över att Göran Persson inte gjort sig av med Danielsson:

-Ur ett politiskt-strategiskt perspektiv borde han ha offrats på samma sätt som Freivalds. Nu får Persson bära med sig det här in i valrörelsen.

Enligt valforskaren Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, finns det inga belägg för hur liknande "affärer" har påverkat tidigare valrörelser.

Lockar inga väljare

Däremot kan man räkna med att det blockerar annan, för s mer önskad, uppmärksamhet om reformförslag och liknande.

- Det är väl inte så många väljare som på grund av de här skriverierna kommer att gå ut och rösta på socialdemokraterna, säger Sören Holmberg.

Många affärer

Varken han eller någon av de andra forskare som Aftonbladet talat med tror att uppmärksamheten kring Lars Danielsson ensam kommer att avgöra valet.

Men tillsammans med andra "affärer", som Perssons polisanmälda bygge och mutåtalade kommunalrådet Ilmar Reepalu, kan det bli en rejäl belastning i valrörelsen.

-Om det går att belägga att Danielsson farit med osanning är det skadligt. Det går i linje med andra bilder av socialdemokraterna som maktmissbrukare, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap.

Thomas Persson, docent i statsvetenskap, gör samma bedömning:

- Det vore en sak om det bara var en affär. Men här finns det ju flera saker som gör att man från oppositionens sida kan ifrågasätta regeringsdugligheten.

Göran Persson anmäld till KU

Läs mer:

Irene Beertema