Lundgren vill bli statsminister

NYHETER

Junilistans Nils Lundgren kan absolut tänka sig att bli statsminister och han förstår mycket väl att det känns konstigt att vara 18. - Man får rösta på nazister och kommunister, men man får inte köpa vin, säger han.

Läs hela Nils Lundgrens chatt med Aftonbladets läsare.

   Nils Lundgren säger: Hej, nu kan vi börja!

Astaldo säger: Skönt att man redan nu vad man ska rösta på - Junilistan. Hur ska ni få bukt med alla bidrag som skickas ut ? (ca 30% av pengarna försvinner ju direkt in administrationen)

   Nils Lundgren säger: Det viktiga är att dom pengar som nu går till människor som inte finns på arbetsmarknaden kan minskas. Då vinner vi också att alla som är arbetslösa kommer tillbaka in i det riktiga livet

Magnus säger: Jag är en 21-årig ungdom som vill flytta hemifrån, men som bekant kan det vara ganska klurigt att hitta bostad i dagens läge. Hur blir min situation bättre om jag röstar på er?

   Nils Lundgren säger: I det läge som vi har försatts så finns det inte bostäder någorlunda centralt i våra storstäder, men med snabb tillväxt som junilistan kommer att verka för blir det också mycket byggande. Men någon lägenhet i Gamla Stan lär det inte bli i alla fall.

Niklas säger: Nils är det inte lite dubbelmoral att först ställa upp i EP valet och bli vald till parlamentariker och nästan med en gång hoppa av för att komma in i riksdagen? Är inte det att lura väljarna?

   Nils Lundgren säger: Absolut inte. När jag ställer upp i riksdagsvalet nästa år frågar jag samma väljare om dom hellre vill att jag sitter i Sveriges riksdag. Säger dom ja flyttar jag dit, säger dom nej stannar jag i Bryssel. Mera demokratiskt kan det inte bli.

Alex säger: Är Junilistan öppna för ett samarbete med Feministiskt Initiativ, Sjukvårdspartierna eller Sverigedemokraterna om något av dessa samt JL kommer in i Riksdagen?

Svensson säger: Hej! Undrar, stödjer ni moderaterna när det gäller sänkt a-kassa och sjukersättning? Eller med mina ord sagt, trampa på dom som redan ligger...

   Nils Lundgren säger: Till Alex: Sverigedemokraterna är totalt uteslutna. Feministiskt initiativ totalt osannolika och Sjukvårdspartiet, vem vet? Till Svensson: Nej.

Lasse säger: hej! jag undrar om ni har ett partiprogram?....är intresserad av mer info om ert parti. Tack //Lasse

   Nils Lundgren säger: Kolla vår hemsida.

Pierre säger: Hur många procent tror du att ni kan sikta på i valet? Vad är ert mål?

   Nils Lundgren säger: Målet är att klara spärren på fyra procent och komma in i riksdagen så att EU-kritik och maktspridning får en röst i svensk politik.

säger: Hej Vad skall ni göra med bensinskatten

   Nils Lundgren säger: Sannolikt får vi väsentligt fler procent av väljarnas röster. Och när det gäller bensinskatten, så vill vi just nu höja avdragen för arbetsresor med egen bil.

Mattias säger: När blir listan med era kandidater till riksdagen färdig?

   Nils Lundgren säger: Helt färdig är den i februari-mars.

Linda säger: Hej, jag undrar vad ert parti tycker om invandrar- och flyktingfrågor. Borde inte invandring till redan invandrartäta områden stoppas? Det skapar ju bara problem.

   Nils Lundgren säger: Vi måste lära oss att skilja mellan flyktingar och invandrare. Flyktingar ska alla länder ta emot. Fri invandring har inget land. Var människor som har kommit till Sverige utifrån ska bo kan vi behöva arbeta med för att skapa rättvisa mellan olika kommuner.

Ludvig Lindström säger: Vilken djurrättspolitik kommer ni att föra? Vill ni t ex förbjuda pälsdjursfarmer?

   Nils Lundgren säger: Den sortens etiska frågor kommer vi att lämna till varje kandidat att ta ställning till. Men då måste kandidaterna redogöra för sin inställning före valet.

Pirjo säger: Jag har läst om ert parti och tycker ni har intressanta och viktiga åsikter. Hur går man med i partiet och plockar ni upp den som aktivt vill arbeta politiskt eller måste den stå på tillväxt i många år som gången är inom andra partier. Risken är att man tappar sugen när man "måste vänta på sin tur".

   Nils Lundgren säger: Nej, hos oss går det snabbt. Gå in på vår hemsida www.junilistan.se och anmäl dig. Det kommer många per timme just nu.

Daniel säger: Skulle du kunna tänka dig att bli statsminister?

   Nils Lundgren säger: Absolut, men då gäller det att få väldigt många röster i det kommande valet. Jag tackar på förhand.

Freddie säger: Vad tycker junilistan om straff mot brottslingar...? anser ni att man ska använda någon annan metod eller är dom helt enkelt för klena eller för hårda?

   Nils Lundgren säger: Kriminalpolitiken är ett svårt område för oss alla. Junilistan vill framförallt att de som suttit i fängelse i Sverige ska kunna få vanliga jobb på vanliga arbetsplatser direkt efter frigivningen. Det tänker vi satsa på. Det står i vår politiska plattform.

Robban säger: Hej Nils. Nu när ni ställer upp i valet, vilket av de befintliga partierna i riksdagen tror du att ni kommer stjäla mest röster ifrån?

   Nils Lundgren säger: Förhoppningsvis går det som i EU-parlamentsvalet i fjol. Då tog vi proportionellt lika mycket röster från alla andra partier.

Robin säger: Är man myndig vid 18- års ålder eller 20 tycker du?

   Nils Lundgren säger: Jag är så gammal så att för mig är det naturliga att man blir myndig vid 21. Men jag förstår vad du menar, man får rösta på nazister och kommunister när man är 18, men man får inte köpa vin förrän man är 20. Konstigt.

niclas säger: Vad är din kommentar till att junilistans deltagande i valet minskar chanserna för en borgerlig regering?

   Nils Lundgren säger: Det tror jag inte är så självklart och i alla händelser är det väljarna som bestämmer, inte jag. Tycker väljarna att vi stör den politiska elitens ritningar så kan man låta bli att rösta på oss.

Jokez säger: Vilka frågor kommer ni gå till val på??

   Nils Lundgren säger: Ja till Europa - nej till EU-stat. Makten från Stockholm ut i landet. Ett folk ut i arbete.

Tomas säger: Hur ställer ni er till kärnkraft?

   Nils Lundgren säger: Junilistan kräver en ny folkomröstning om kärnkraften under mandatperioden. Då bestämmer svenska folket hur det ska bli i framtiden med svensk elförsörjning. Själv kommer jag i den folkomröstningen att rösta ja till kärnkraften. Många i junilistan kommer säkert att rösta nej.

erik säger: hej jag vill veta var ni står i svenska försvaret.. utbyggnad eller nerläggning ??

   Nils Lundgren säger: Junilistan menar att det inte finns något yttre hot mot Sverige just nu. Därför bör försvarsresurserna just nu flyttas över till kustbevakning och katastrofberedskap. När yttre hoten kommer tillbaka (de gör de alltid) får vi börja bygga upp ett försvar anpassat för de krav som ställs då.

ulf säger: Vad tycker du och ert parti om fildelning?

   Nils Lundgren säger: Där kommer junilistan sannolikt inte att ha en partiståndpunkt. Det är en etisk fråga som är upp till våra partikamrater att ta ställning till.

sofia säger: Vad ska ni göra med alkoholskatten?? Ju mer den sänks dessomer dricker folket..

   Nils Lundgren säger: Vi är mot en sänkning av alkoholskatterna i det här läget.

Joel Wiklund säger: Hur ställer ni er till homosexualitet i samhället? Själv har jag blivit diskriminerad av Juni-listan anhängare för att jag är bög.

   Nils Lundgren säger: Junilistan är glasklar i sådana frågor, ingen främlingsfientlighet, rasism eller diskriminering.

agim säger: varför ska jag rösta på dig, jag har invandra bakgrund

   Nils Lundgren säger: Du ska rösta på junilistan om du stöder vår politiska plattform. Kolla på vår hemsida.

ulrika säger: Vilken parti ni vill helst jobba med för att åstakomma något mer än vad det är idag? Och vilka frågor är viktigast för er parti?

   Nils Lundgren säger: Vi har inga förutfattade meningar. Det eller de partier som är beredda att förhandla med oss om frågor som vi har gått till val på kan vi samarbeta med.

Kim säger: Hur ställer ni er till friskolor, i synnerhet konfessionella sådana?

   Nils Lundgren säger: Junilistan är för skolpeng, vilket betyder solidarisk finansiering. Lika mycket resurser till alla elever, men frihet för föräldrar, privatpersoner och företag att driva skolor.

Proffesorn säger: Vad har ditt parti som dom andra saknar?

   Nils Lundgren säger: Junilistan har en EU-skeptisk syn och vill sprida makten från Stockholm ut i landet och satsa de poltiska resurserna på att få ett folk i arbete.

henke säger: hur ska du kunna påverka när du inte är med i block politiken?

   Nils Lundgren säger: Om väljarna skapar en situation där junilistan är tungan på vågen mellan blocken får vi ett mycket stort inflytande över svensk politik.

Hej då alla, kul att ni är politiskt intresserade. Läs vad vi vill göra i junilistan och var självständiga.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr avsluta chatten med Nils Lundgren. Chatten läggs ut på hemsidan inom kort. Tack alla som ställt frågor.