Publicerade bilder av döende på nätet

Vårdbiträde tog foton av gamla och sjuka

Den 39-åriga undersköterskan fotograferade döende patienter.

Sedan publicerade hon bilderna på nätet.

-Jag har gjort bort mig, säger hon till Aftonbladet.

En av bilderna som kvinnan lagt ut på nätet. En gammal man ligger i sängen och skriker.

Kvinnan har arbetat inom vården i 22 år.

Den senaste tiden har hon arbetat nattetid som timanställd på flera äldreboenden i Stockholm.

Hon har två fotodagböcker på nätet där hon publicerar bilder från sin vardag. Den 22 februari lade hon ut flera bilder på döende och gamla patienter.

En av bilderna visar hur hon genomför en ultraljudsundersökning på en halvnaken patient. En annan bild visar hur en äldre liggande person är kopplad till en kateter.

Skrikande man

Två andra bilder visar en äldre skrikande man i en säng och en äldre kvinnas rygg med rubriken "Hunchback lady" - "puckelryggskvinnan".

Aftonbladet fick inatt kontakt med kvinnan i Indien där hon är på semester. Hon säger att det var ett konstnärligt drag hos henne som ledde fram till publiceringarna. Hennes pappa är en välkänd rocksångare och hon har själv sjungit i flera rockband.

-Jag skaffade mig en ny mobiltelefon med kamerafunktion. Jag hade ett gott syfte och ville dokumentera livet på min arbetsplats och situationen för patienterna. Jag hade tänkt kolla först med min arbetsgivare men jag blev för ivrig.

Det är dock fortfarande oklart exakt var bilderna är tagna. 39-åringen har arbetat på flera äldrehem i Stockholm.

-Jag vet inte exakt, då måste jag sätta mig ner med bilderna.

Gör polisanmälan

Den 39-åriga kvinnan har bland annat arbetat på ett hem i Hornstull i södra Stockholm. Både hennes arbetsgivare, vårdföretaget Arelis, och Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning, har hittills förnekat samröre med bilderna.

- Om vi får bekräftat att bilderna kommer från våra hem gör vi en polisanmälan, säger Maria Palme, ordförande i Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning.

Vd:n på Arelis, Lena Hofsberger, säger att kvinnan nu inte längre är välkommen att arbeta för företaget.

Claes Petersson, Zendry Svärdkrona