Misstänkt fågelvirusfall även i Slovenien

NYHETER

Italiens regering i krismöte i dag

Rom

Italiens regering kallade på söndagen till krismöte sedan det dödliga fågelviruset H5N1 hittats i svanar i södra Italien.

Även Grekland och Bulgarien har drabbats, medan slovenska myndigheter misstänker ett fall.

Till krismötet i Rom, lett av hälsominister Francesco Storace, kallades ansvariga för hälsovårdsmyndigheter i de drabbade södra regionerna Apulien, Kalabrien och Sicilien.

Deltagare på mötet, som Apuliens ansvarige för hälsofrågor Alberto Tedesco, försäkrade att hårda kontroller redan införts och att situationen är under kontroll.

Vilda fåglar

Enligt Storace hade totalt 21 svanar konstaterats bära på H5N1-viruset. Han tillade att det i dag ännu inte finns några kända fall där människor fått viruset från vilda fåglar.

H5N1 har hittills dödat omkring 90 personer, de flesta i Asien men även i Turkiet. Viruset smittar i sin nuvarande form så vitt känt ännu inte från människa till människa. De dödsfall man hittills har granskat handlar om människor som smittats efter nära kontakt med virusbärande fåglar i fångenskap.

Sicilianska sjukhus meddelade på söndagen att beslut fattats om att testa alla patienter med influensaliknande symptom för att snabbt kunna avgöra om någon drabbats. Prover har också tagits på fem döda kycklingar, som hittats nära staden Caltanissetta.

Grekiska myndigheter försökte också lugna invånarna med att de fåglar som hittills konstaterats vara H5N1-bärare var vilda. Samtidigt utfärdade de en varning för att fler smittade fåglar kan befinna sig i området till följd av vissa fågelarters flykt undan den bistra vintern i Östeuropa.

Köldvåg

Enligt den grekiske ornitologen Yannis Tsougrakis fanns det omkring 11 000 svanar vid Evros-deltat vid gränsen mot Turkiet för två veckor sedan. Det kan jämföras med 830 i mitten av januari, när köldvågen slog till.

I Slovenien hade på söndagen ett laboratorium konstaterat att en död svan, påträffad mindre än en mil från gränsen mot Österrike, bar på ett H5-virus. Det var dock oklart om det var frågan om H5N1.

Prover har skickats till EU:s referenslaboratorium i Weybridge i Storbritannien.

TT-AFP