Danska konsulatet i Beirut satt i brand

NYHETER

”Folk bussades in till Beirut för att demonstrera mot det danska konsulatet”

Foto: Libanesiska demonstranter satte på söndagen eld på byggnaden som inrymmer det danska konsulatet i Beirut. Huset ligger i ett kristet område i den libanesiska huvudstaden.

Danmarks beskickning i Libanons huvudstad Beirut stacks på söndagen i brand av demonstranter.

Omkring 20 000 personer protesterade mot Muhammed-teckningarna i Jyllands-Posten.

Foto: Demonstranter tänder eld på en bil framför danska konsulatet i Beirut. Libanesiska säkerhetsstyrkor sköt tårgas in i folksamlingarna och avlossade skott i luften för att skingra folkmassorna. Personskador, bränder och förstörelse rapporterades i samband med oroligheterna.

– Hela morgonen bussades folk in från landsbygden till Beirut för att demonstrera mot det danska konsulatet. Och många av bussarna kom från Syrien. Där fanns de personer som brände ned den danska ambassaden i Damaskus i går, säger den svensk-libanesiska filmaren och journalisten Leila Assaf på telefon från Beirut.

– Många här menar att Syrien planerade både gårdagens händelser i Damaskus och det som hände här nu, säger Assaf som bor i stadsdelen Ashrafiyya, nära det danska konsulatet.

– Polisen hade spärrar på en infartsväg men inte på alla, så hela förmiddagen vällde folk in mot konsulatet. På vägen fick de syn på kyrkor som de angrep, bilar som de förstörde och saker som de kunde plundra. Några libanesiska poliser gömde sig av rädsla för den stora mängden.

Leila Assaf betonar att muslimska religiösa ledare, både sunni- och shiamuslimer, ställde sig i vägen och skyddade kyrkorna.

– Nu är folk rädda här för att de kristna ska gå ut på gatorna och slå tillbaka. Då börjar kriget igen, säger hon.

Vattenkanoner

Libanesisk polis satte in vattenkanon och tårgasgranater mot folkmassan, men skaran framför konsulatet växte, och polisen lyckades inte hejda folk från att ta sig fram till byggnaden trots att poliser sköt i luften för att skingra demonstranterna.

Minst 28 personer skadades i tumultet – de hade fått frakturer eller andats in tårgas, uppger sjukvårdspersonal för AFP.

Enligt nyhetsbyrån var det ett upprop från en grupp som kallar sig ”Nationella rörelsen till profetens försvar” som hade fått många av demonstranterna att ansluta sig till protesten.

Alla gator som leder till konsulatet spärrades av. Beskickningen är belägen i stadsdelen Ashrafiyya i den östra, kristna delen av Beirut. Det svenska konsulatet ligger i en annan stadsdel.

Christian Carlsson på UD:s presstjänst säger att honorärkonsuln i Beirut blivit förvarnad av svenska ambassaden i Syrien om eventuell oro i Beirut och uppmanats att säkra konsulatet så gott möjligt.

Danska UD reagerade omedelbart efter branden med att uppmana sina landsmän att lämna Libanon, rapporterar Ritzau.

Uppmanas åka

Efter ambassadbränderna i Damaskus i lördags uppmanades både danskar och norrmän av sina utrikesdepartement att ge sig av från Syrien.

Den första attacken i Damaskus totalförstörde Chiles ambassad på byggnadens första våning, och även danska ambassaden på tredje våningen eldhärjades. Catharina Kipp, svensk ambassadör i Syrien, uppger att skadorna är stora även på svenska ambassaden, men beskickningen kommer att bli kvar i samma lokaler.

Vid norska ambassaden, som ligger på annan plats och stacks i brand en stund senare, blev skadorna omfattande.

Protester

Utrikesminister Laila Freivalds och hennes kolleger i Danmark och Norge, Per Stig Möller och Jonas Gahr Störe, tog i lördags kontakt med syriska myndigheter för att protestera mot att säkerheten vid ambassaderna i Damaskus var så dålig.

Syriens ambassadör kallades dessutom till UD i Stockholm för att ta emot en formell protest.

Enligt Freivalds beklagade Syriens utrikesminister Faruq al-Shara djupt att Sveriges ambassad hade eldhärjats. Han försäkrade också att inget hot var riktat mot svenskar och att ”man skulle säkerställa att alla svenskar kunde känna sig trygga”.

Jonas Gahr Störe påpekade att det ändå finns anledning att fråga sig hur branddåden kunde ske.

– Syrien är inte känt för att ha små säkerhetsstyrkor, sade han till nyhetsbyrån NTB.

Svenska UD hade vid lunchtid på söndagen inte ändrat sina reserekommendationer med anledning av bränderna.

Fler länder

Ungefär 3 000 personer marscherade på söndagen genom staden Mihtarlam tio mil öster om Afghanistans huvudstad Kabul i protest mot de danska karikatyrerna. Demonstrationen uppges ha varit den första i Afghanistan mot bilderna av Muhammed.

Iran har enligt Reuters uppmanat sin ambassadör i Köpenhamn att resa hem, sade utrikesdepartementets talesman Hamid Reza.

– Frihet måste användas på ett ansvarsfullt sätt, sade han.

I lördags meddelade Iran att en grupp har tillsatts för att se över handelsförbindelserna med de länder som har publicerat karikatyrerna.

En lång rad muslimska länder har tidigare protesterat mot Jyllands-Posten och krävt att Danmarks regering tar avstånd från teckningarna.

En omkom i branden

En av demonstranterna dog av de skador som han fick vid branden, rapporterar Reuters.

Libanesiska säkerhetsstyrkor grep 174 demonstranter: 76 syrier, 38 libaneser, 35 palestinier och 25 statslösa beduiner, uppger en polis för nyhetsbyrån.

TT