"Jag har inte syndat sen vi gifte oss"

Publicerad:
Uppdaterad:

Frikände pingstpastorn Åke Green om domen, tro, tvivel och sexfixering

BORGHOLM

Pastor Åke Green i Borgholm på Öland är glad.

Göta hovrätt gav honom rätt i går.

Han får predika mot homosex, han får kämpa mot det han kallar en ”cancersvulst på samhällskroppen”.

Han får säga att homosexualitet kan leda till både pedofili och tidelag.

"JAG HAR RÄTT" Pastor Åke Green (för dagen lätt blesserad efter att ha halkat på en isfläck) är övertygad om att homosexualitet är en synd, och säger sig finna stöd för sin uppfattning i Bibeln. I går slog Göta hovrätt fast att det inte är hets mot folkgrupp att – som Åke Green i en predikan – kalla homosexuella för bland annat en "cancersvulst på samhällskroppen."
Foto: LOTTE FERNVALL
"JAG HAR RÄTT" Pastor Åke Green (för dagen lätt blesserad efter att ha halkat på en isfläck) är övertygad om att homosexualitet är en synd, och säger sig finna stöd för sin uppfattning i Bibeln. I går slog Göta hovrätt fast att det inte är hets mot folkgrupp att – som Åke Green i en predikan – kalla homosexuella för bland annat en "cancersvulst på samhällskroppen."

– Det är klart att jag är glad men det här är ännu bara en delseger. Domen kan överklagas till Högsta domstolen inom tre veckor.

Åke Green är en djupt troende, kristen man, överraskande lång och kraftig, 63 år, tunt grått hår. Snabb till leende och skratt.

Alla tre barnen är gifta. De två äldsta, en son och en dotter, är medlemmar i församlingar på sina hemorter. Han har åtta barnbarn.

Och Bibeln är hans rättesnöre. Där står att sex enbart får förekomma mellan man och kvinna och inom äktenskapet. All annan sex är otukt och synd.

– Jag har ingen egen erfarenhet av homosex, inte inom familjen eller i vänkretsen. I arbetet som pastor har jag däremot sett hur illa människor kan må av att råka ut för det.

Hur mår du av att uppenbarligen skada andra människor i religions- och yttrandefrihetens namn?

– Jag skadar ingen. Innerst inne vet de vad som är rätt och vad som är fel. De som känner sig kränkta är illa berörda av sitt eget dåliga samvete. Jag är budbäraren och en budbärare kan inte, ska inte, bry sig om mottagarens reaktion. Några blir illa berörda och arga av budskapet. Andra tar det till sig och blir frälsta.

Homosexualitet har funnits lika länge som människan. Varför går det inte att bara acceptera den då?

– Jag tycker inte det. Det är orent och inget orent ska komma in i himmelriket. Bibeln är enhetlig och tydlig där. Sexuella handlingar ska enbart finnas mellan kvinna och man. Så är vi skapade och så står det i Bibeln. Gud förbjuder därigenom sex med ­någon av samma kön, med djur, med egen dotter och så vidare.

Bibeln lär lista 17 olika sexuella synder. Vilken är den värsta?

– Jaså, 17? Ja, kan så vara, jag har inte räknat, men ingen synd är värre än den andra. Alla synder är lika illa, man kan inte gradera dem. Det är otukt, och det inbegriper all sex utanför äktenskapet mellan man och kvinna. Det är bra att Bibeln är tydlig.

Har du brutit mot något av förbuden?

– Nej, det har jag inte. Inte sedan vi gifte oss. Jesus säger att förbuden inte får brytas i ”tanke, ord och gärning”. Han förbjuder därmed inte att Hjördis, min fru, kan säga till mig: ”Titta, där går en snygg karl”, eller mig, att säga samma sak om en kvinna. Det är först om man låter tankarna skena vidare som det blir en synd.

”Inte sedan vi gifte oss”, sa du. Vad innebär det?

– Jag var inte oskuld, jag hade alltså syndat, men församlingen förlät mig sedan jag gjort avbön. Jag lärde mig då att det kan gå fel men att man kan bli förlåten. Jag var 20 år.

Man har sexuella drömmar när man sover. Är det en synd också?

– Nej, det är inga medvetna tankar. Man kan inte styra drömmarna.

Säkerhetsventil?

– Ja, kanske det är så.

Är onani tillåtet?

– Ja, jag tolkar nog Bibeln så. Nya testamentet tar inte avstånd från onani. Det finns nog situationer där det kan förhindra en otrohet och då är det ju bra.

Vilken är den största synden över huvud taget?

– Att inte tro på Jesus. Det säger han själv.Men vi ska inte ha någon syndakatalog.

Även homosexuella är skapade av Gud. Hur får du ihop det på slutet?

– Jo, Jesus säger att det är i hjärtat, i tanken alltså, som homosexualiteten finns. Den är inte av Gud skapad utan den har människan själv skapat, såsom all otukt. Jesus säger också att all otukt kommer att öka i världen, dra fram som en global farsot i ett accelererande tempo innan han återkommer. Så för att förhindra att det blir värre måste vi säga ifrån, visa den rätta vägen.

Kan man inte vända på det där och säga att ju mer otukt det finns, desto snabbare inser Jesus att han måste komma tillbaka och rätta till världen och människorna?

– Nej, jag tror inte att det kommer att fungera så. Det är därför vi har en uppgift att säga ifrån. Jesus kommer tillbaka när han ska komma. När tiden är inne. Det kan inte människan styra. De allra flesta människor som lever i otukt mår dåligt av det. Deras samveten säger dem att de gör fel och då kan vi hjälpa till med att tala om hur det ska vara.

Var det därför du var tvungen att hålla din predikan och sedan också se till att den blev känd?

– Ja, jag kände att jag var tvungen till det. De i homorörelsen är mycket smarta, mycket duktiga lobbyister. De har tagit bit för bit, fått makthavarna och lagstiftare med sig.När jag blev dömd i tingsrätten åkte proppen äntligen ur. Då kom debatten i gång och sedan dess har jag fått otroligt mycket stöd. I brev, mejl, telefonsamtal har människor varit tacksamma för att någon, jag, äntligen sa ifrån.

Vilka är det?

– Alla sorter: jurister, läkare, veterinärer, forskare, präster, politiker och vanligt folk. Jag har fått en rapport från Veterinärförbundet om det ökande sexet med djur. Veterinärerna får in allt fler sexuellt skadade djur. Förbundet är djupt oroade av detta. Och maktlösa, eftersom det inte är i lag förbjudet.

Leder homosex verkligen till pedofili och djursex? Vet du att det är så?

–Har man släppt en spärr öppnar man dörrar till andra förbjudna områden.

Nazisterna har samma bokstavstrogna bögskräck som du. Finns det egentligen någon skillnad mellan dig och dem?

– Vad jag vet om nazisterna och deras syn på homosexuella är inte mycket, men jag vet om att de utnyttjat min predikan i sin propaganda. Det är en avigsida jag har fått uppleva och jag har tagit mycket kraftigt avstånd från det. Jag mår inte bra av det och det gör inte Saken heller.

Du fick en t-tröja av nazisterna efter hovrättsförhandlingen i Jönköping. Varför tog du emot den?

– Jag visste inte vad det var. Det stod ”homofob” på den och det såg jag inte förrän jag kom hem. Då slängde jag den.

USA-pastorn Frank Phelps stöder dig och tycker att Sverige borde ha drabbats ännu hårdare av tsunami-katastrofen. Är det okej för dig med sådana vänner?

– Nej, nej, nej. Jag har kontaktat riktiga vänner jag har där och bett dem att agera för att få bort de där webbsidorna. Jag tar absolut avstånd från honom.

Varför tror du att homosexualitet kan tänkas bort, att man kan bli ”renad”?

– Jag stöder mig på Paulus och det han skrivit i flera av sina brev. Även Jesus talar om orena tankar. Homosex är som ett drogmissbruk. Det går att bota precis som alkoholism. Svårare än så är det inte.

Vad ska homosexuella rent praktiskt göra för att duga för dig?

– Helt enkelt låta sig frälsas. Sedan måste vi i församlingarna stödja och hjälpa i ett svårt själavårdsarbete. Erbjuda nåd.

”Cancersvulst på samhällskroppen.” Går du inte för långt?

– Nej, jag har en grund i Bibeln som jag står på. Jag har ett ansvar som förkunnare och det tar jag. Jag tror inte att mina ord skadar människor, jag tror att orden hjälper och får människor att vakna upp.

Kan du skaka hand med Reine Medelius, Svenska kyrkans homosexuelle präst här i Borgholm?

– Javisst, absolut. Men jag känner stor sorg. Han berättade för mig att han var homosexuell och att det var därför han hade skilt sig från sin fru, och jag blev djupt skakad. När jag kom hem frågade Hjördis vad som hänt, varför jag var alldeles vit i ansiktet. Jag var chockad.

Ni tror på samma Gud, förkunnar samma lära, läser samma Bibel, är förmodligen lika starka i tron. Får inte hans ställningstagande dig att tvivla?

– Nej, jag tvivlar inte ändå. Jag har rätt i min uppfattning.

Är Svenska kyrkan för tolerant?

– Ja, det tycker jag. Jag vet att det är en delad kyrka. Många av prästerna där stöder mig men kan inte säga det lika högt som jag.

Varför är ni inom pingströrelsen så sexfixerade?

– Är vi det?

Det finns en församling i Knutby där sex var en stor grej.

– Ja, men för den församlingen spårade det ur fullständigt. Det var mer en sexsekt. Jag vet inte om de fått ordning på det nu. Hoppas det. Vi förespråkar avhållsamhet före äktenskapet, något jag själv bröt mot. Vi tycker inte om samboförhållanden. Man ska vara gift, inte leva otuktigt. Men i övrigt tycker jag inte vi talar så mycket om sex.

Älskar du alla människor såsom dig själv?

– Jag vet att jag försöker göra det men jag lyckas kanske inte alltid. Personkemin stämmer kanske inte alltid.

Vilka älskar du inte?

– Jag har svårt för människor som inte erkänner sina fel och brister. De som är ”färdiga”.

Vad gör du när du ska ha riktigt roligt?

– Umgås med våra vänner. Sitter och pratar, skämtar, skrattar.

Är du en stolle? En religiös fanatiker? Eller en snäll farbror?

– Nej, jag är ingen stolle. Det tycker jag inte. Frälst blev jag i tonåren och sedan dess har jag försökt att leva rätt. Jag har inte alltid lyckats, jag har gjort fel också.

Det här är jag

Så tycker jag om...

Per-Iwar Sohlström

Publicerad: