Ängeln i bussen

NYHETER

Efter kraschen läste hon saga för barnen

ÖRKELLJUNGA

Här är hon. Ängeln.

Hon som bjöd på godis och läste saga för de chockade barnen efter dödsolyckan med skolbussen i förrgår.

Foto: lugnade alla Susanne Elversson hyllas för det hon gjorde för barnen från Våxtorpsskolan. "Det gällde att få dem att tänka på annat", berättar hon själv.

- Äsch, säger hon. Jag gjorde bara vad alla andra också skulle ha gjort.

Ängeln heter Susanne Elversson, är 48 år och bor i Australien. Hon är tillfälligt hemma och hälsar på föräldrarna i Örkelljunga.

I förrgår skulle de åka till en syster och på väg dit passerade de olycksplatsen. På vägen hade en lastbil ränt in i en skolbuss några sekunder tidigare.

- Vi stannade, min man dirigerade trafiken och jag gick in i bussen. De elva barnen grät och var upprörda. Jag såg den lille pojken ligga orörlig utanför. En man satt hos honom.

Kramade de ledsna

Susanne talade lugnt med barnen, sa att de måste stanna i bussen och vänta på sina föräldrar.

- Min tjugoåriga dotter Sanne kom och stack till mig en påse godis som jag delade ut. Ahlgrens bilar. Så frågade jag om någon hade en sagobok vi kunde läsa.

En liten flicka plockade fram en bok om en katt som fått ungar. Susanne läste högt, samtidigt som hon kramade de mest ledsna barnen.

Pratade om katter

- Jag läste bara några rader, sedan frågade jag om någon hade kattungar. Vi fick en dialog, de räckte upp handen och ville svara.

- Det gällde att få dem att tänka på annat. Jag berättade att jag kom från ett annat land och de fick hålla på att gissa en stund innan jag berättade att jag bor i Australien. Så pratade vi om det, om djuren där.

Blev en trygghet

Flickorna var mest ledsna. Pojkarna var mer glada över att de haft bälten.

- När räddningsfolket var på plats kom en man in och kollade att ingen var skadad.

- Jag vill att du stannar, sa han till Susanne.

- Jag satt med dem i närmare en timme, tror jag. Jag blev väl en trygghet för dem i detta kaos och nu hoppas jag de ska läkas efter vad de varit med om.

- Jag jobbade på barnpsyk i Helsingborg några år på 80-talet, kanske hade jag nytta av det, säger hon.

"En ofantlig insats"

Av barnen, deras föräldrar, räddningstjänsten, skolan och kommunen hyllas hon - i dag uppvaktar kommunen henne.

- Hon gjorde en ofantlig insats, en enormt god gärning. Hon är en ängel, säger Peter Söderström, biträdande räddningsledare i Laholm.

Pelle Tagesson