SvD/Sifo: Jämnt mellan blocken

Publicerad:
Uppdaterad:

Ras för m – tappar mest i Stockholmsområdet

De borgerliga leder med en noslängd tre veckor innan valet.

I en ny Sifo-mätning skiljer endast 0,3 procentenheter mellan blocken – och moderaterna backar kraftigt, skriver Svenska Dagbladet.

I mätningarna som gjordes i början av augusti ledde den borgerliga alliansen klart före socialdemokraterna och stödpartierna. Så sent som i förra veckan hade de ett försprång på 7,1 procentenheter. Det är helt utraderat nu.

Den viktigaste anledningen till detta är att moderaterna går kraftigt bakåt. Partiet backar 4,3 procentenheter.

Kraftigaste tappet gör moderaterna i Stockholm – medan socialdemokraterna hämtar in lite sympatier i huvudstaden.

– Slaget står i Stockholm, säger Sifos undersökningsledare Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

Färre väljare osäkra

I den senaste Sifomätningen har andelen osäkra väljare minskat rejält, från 20 till 15,1 procent – liksom moderaternas tillbakagång och ställningen mellan blocken en statistiskt säkerställd förändring.

– Folk börjar bestämma sig, säger Toivo Sjörén. Strömningarna går inte bara mellan partierna utan även från soffan till partierna.

Sverigedemokraterna framåt

Gruppen "övriga partier" – alltså de som inte sitter i riksdagen – ökar med 1,2 procentenheter till 5,1 procent. Här är det sverigedemokraterna som står för en stor del av väljarstödet – 2,3 procent säger sig vilja rösta på dem, och enligt Toivo Sjörén är sd på uppgång. De andra partierna som räknas in under "övriga" får alla under 0,5 procent.

Sifos mätning får stöd av andra undersökningar i veckan. I förrgår publicerade Dagens Industri Ruabs senaste mätning. Där märks inte lika stor tillbakagång för moderaterna, men vänsterblcket leder klart med 49,6 mot 47,9.

Väljarsympatierna enligt Sifo

Daniel Wiklander

Publicerad: