Man föll överbord - försvann i vattnet

NYHETER

Stockholm

I en halvtimme orkade en man hålla sin kamrat över vattenytan medan han talade med sjöräddningen i mobiltelefon sedan kamraten fallit ur en mindre båt.

Till slut miste han greppet och mannen i vattnet sjönk i djupet i skärgården mellan Forsmark och Öregrund.

Sjöräddningen sökte den försvunne i nästan tre timmar fram till klockan 03.20 på lördagsmorgonen. Då bedömdes fortsatt sökande vara utsiktslöst och mannen förmodligen omkommen, uppger Sjöräddningscentralen i Göteborg.

Larmet till Sjöräddningscentralen kom sent på fredagskvällen från en mobiltelefon och räddningsledaren frågade larmaren om var han befann sig. Samtidigt gick en helikopter och flera räddningsbåtar ut för att leta efter olycksplatsen.

Strax före midnatt hittade räddningsbåten Olof Wallenius olycksplatsen utanför Långevik på Gräsö. Mannen som ringt och larmat berättade då att han till sist tappat greppet om sin kamrat.

I senare förhör med Uppsalapolisen berättade larmaren att båda männen hade druckit alkohol och att han själv hade somnat.

- Han vaknade av att kamraten låg i vattnet och skrek. Mannen försökte få upp honom i båten men lyckades inte, säger Jonas Eronen på Uppsalapolisen till TT.

De två männen var på väg i en delvis däckad snipa från Gävle till Öregrund när olyckan hände.

TT