Regeringens utredare överfölls av rasister

NYHETER

Men Masoud Kamali får inget stöd av sin chef, demokratiminister Jens Orback

Foto: Masoud Kamali

Regeringens diskrimineringsutredare Masoud Kamali överfölls en kväll nyligen av rasister när han var på väg hem från tåget.

En person hoppade på honom bakifrån och tog strypgrepp. Den andre angriparen hade kniv.

Men Kamali lyckades slå sig loss.

Som ledare av den statliga utredningen om makt, integration och strukturell diskriminering som riktat hård kritik mot integrationspolitiken är han luttrad av ständiga hotbrev och hatiska mejl. Han har slutat att anmäla, och har heller inte polisanmält det råa överfallet som han utsattes för för cirka två månader sedan.

Däremot har regeringskansliets utredningsavdelning och säkerhetsavdelningen fått känndeom om saken. Likaså Masoud Kamalis närmaste chef, Jens Orback.

”Har inte tid”

När Svd söker Orback för en kommentar till överfallet mot hans medarbetare svarar demokrati- och intgrationsministerns pressekreterare att Jens Orback inte har tid. Han har heller inte kontaktat Kamali.

Varför inte? undrar Svd.

– Det kan jag inte svara på, säger pressekreterare Erik Svanfeldt.

Överfallet skedde för cirka två månader sedan när Kamali reste med tåget från Stockholm till Uppsala. På tåget lade han märke till två män i 25-30-årsålder som tittade på honom.

– De bar sig konstigt åt men jag tänkte bara att de väl kände igen mig, säger Masoud Kamali till Svd.

Strypgrepp

Men när han steg av tåget och började gå hem blev han överfallen. Han hörde att en av männen skrek ungefär ”Stick tillbaka till Iran med din jäkla utredning” och strax därpå tog en av männen strypgrepp på honom bakifrån. I ögonvrån kunde han se den andre hålla något i handen som såg ut som en kniv.

I desperation tryckte Kamali sina händer bakåt mot angriparens ansikte och kom loss. Han fick en spark mot revbenen och under några minuter pågick tumult. Därefter försvann angriparna.

När Masoud Kamali kom hem lade han märke till sina skador. Kroppen värkte och han hade svårt att svälja. Men någon polisanmälan gjorde han inte.

Meningslöst

Däremot berättade han senare om händelsen för sina kollegor och en rapport gjordes till säkerhetsavdelningen.

Det främsta skälet till att han inte anmält är att han tror det är meningslöst:

– Polisen och andra har tydligt visat att de inte tar problemet på allvar, säger han till Svd.

Robert Triches