Nyheter

”Jag gillar Lars Ohly och hans humor”

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Göran Hägglund chattade om sin favoritkollega

Många läsare ville chatta med kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund på tisdagen.

Frågorna gällde allt från spionskandalen till Göran Hägglunds samtal med Gud.

Göran Hägglund säger: Hallå! På plats i ett gråmulet Stockholm, beredd att svara på dina frågor.

Moderator säger: Då sätter vi igång!

säger: vem har stajlat dig på din valaffisch?

Göran Hägglund säger: Ingen. Tycker du att något talar för att någon annan skulle vara ansvarig?

säger: Hej! Vilken ministerpost vill du helst ha, om ni vinner?

Göran Hägglund säger: Statsminister är vad varje partiledare ska eftersträva. Jag vill förstås ha största möjliga inflytande. Jag tycker att det skulle vara väldigt spännande att få ägna mig åt sociala frågor eller näringspolitiken.

säger: Vad säger du om spionaffären? Har ni några lik i garderoben?

Göran Hägglund säger: Det inträffade är förstås dystert. De inblandade har gjort ngt oacceptabelt. Så länge partierna består av människor kommer det att begås misstag. Det viktiga är att partiledningar gör allt vad de kan för att se till att det råder ett klimat i partiet där det blir otänkbart att göra ngt sådant. Det är tråkigt att alla viktiga frågor om arbetslösheten, äldreomsorgen, familjepolitiken, fastighetsskatten skyms. De är viktigare för framtiden.

säger: Hej Göran! Hur är det med moralen bland politikerna egentligen? Det har ju blivit en rätt så smutsig valrörelse det här, med spioner hit och dit. Vad tror du krävs för att vi ska börja lita på politikerna igen?

Göran Hägglund säger: Att partierna med kraft verkar för att göra sån}t som nu inträffat otänkbart. Att vi, om det ändå inträffar, markerar mkt tydligt mot omdömeslösa personer. Och förstås att vi berättar allt som finns att berätta.

säger: Hej Göran.... läste efter din Partiledarutfrågning att du "vågade vara politisk inkorrekt". Jag tycker att du är helt rätt!!! Rak och med ryggrad. Är det dina politikerkollegor som är "inkorrekta"????

Göran Hägglund säger: Var och en får svara för sig. Jag tror att de flesta vill ha politiker som rakryggat står för sina åsikter. Hederlighet tror jag är efterfrågat. Det är kanske lättare att rösta på en politiker som är ärlig men vars åsikter man inte delar fullt ut än att man är osäker på vad han/hon egentligen tycker?

säger: Hej!

Var anser Kd om följande frågor?

Ska homusexuella få vigas i kyrkan?

Ska homusexuella få adoptera barn?

Göran Hägglund säger: När det gäller vigsel i kyrkan är det en sak för kyrkan att avgöra. När det gäller adoption menar vi att de barn som förlorat sina föräldrar ska får en nystart med föräldrar av båda könen. Det är barnens behov av föräldrar som ska vara i centrum, inte vuxnas önskan om barn.

säger: Hur vore det med samma system som i Tyskland, att alla gifter sig borgerligt och blir partners, medans de som vill och kan gå och gifta sig i kyrkan inför Gud och församlingen, och får då äktenskapsstämpel ovanpå partnerskapet i enlighet med den församlingens/kyrkans samvete?

Göran Hägglund säger: Det har diskuteerats. Men vi har ju en annan tradition i Sverige där äktenskapet är ett begrepp som handlar om en man och en kvinna. För de som är samkönade finns registrerat partnerskap som geer ett likvärdigt juridiskt skydd. När det gäller kyrkornas roll är det deras, inte min, sak att avgöra.

säger: heeeeej

har du haft något annat jobb förut???

Göran Hägglund säger: Jodå. Innan jag valdes in i riksdagen jobbade jag som placeringsrådgivare på en fondkommissionärsfirma. Dessförinnan på ett försäkringsbolag. Jag saknar den omedelbara mätbarheten som fanns i de uppgifterna.

säger: Tillhör du ngn fri religiös församling?

Göran Hägglund säger: No. Jag är medlem av Svenska kyrkan.

Fia säger: Hur funkar alliansens samarbete rent konkret nu under valrörelsen? Gemensamt morgonkaffe, eller vad? Hur ofta pratar du med de tre andra partiledarna?

Göran Hägglund säger: Vi träffas ganska ofta och samtalar med varandra på telefon när det behövs. Vi trivs bra ihop.

säger: Hur stor kontakt har Du med dina valarbetare ute i landet?

Göran Hägglund säger: Jag har kontakt på olika sätt. Mejl, telefon och så träffar jag många under mina resor. Det är viktigt att den kontakten funkar för att jag ska få signaler om vad folk frågar om och säger. Och viktigt att jag kan signalera vad jag tycker att vi ska trycka på.

louisa säger: Hej, om Göran Persson frågar om ni vill samarbeta i en regering med S vad svarar ni då?

Göran Hägglund säger: Jag säger nej. Om en krog har en kock som misslyckas vill jag inte liera mig med honom/henne. Jag startar hellre med nytt manskap.

säger: Om inte KD fanns vilket parti skulle Du då rösta på?

Göran Hägglund säger: Har inget bra svar på den frågan. Kanske starta eget? Kristdemokraterna kunde det partiet kanske heta...

Ester säger: Hej Göran. Hur mycket "stryk" tror du att ditt parti får ta bara för att ni heter KRISTdemokraterna? Folk har ju så otroligt mycket fördomar mot det.

Göran Hägglund säger: Jo, det innebär en tröskel för en del. Men jag tycker att det är viktigt med en slags varudeklaration om från vilka värderingar partiet hämtat inspiration. Men det är lika viktigt att kristdemokraterna är ett parti för alla som gillar vår politik. Oavsett om man är kristen, muslim, jude eller inte har någon religiös övertygelse.

Smulan säger: Tror du verkligen att alliansen kan hålla ihop efter valet, om ni nu skulle vinna? Det måste ju finnas en hel del skilda meningar i många frågor. Annars skulle ni ju inte tillhöra olika partier.

Göran Hägglund säger: Visst finns det skillnader. Men vi har väldigt mycket gemensamt. När vi nu kunnat lösa fråga efter fråga när vi inte varit tvugna så är det klart att vi klarar det när vi i regeringsställning måste lösa de frågor som finns på agendan.

Fildelning4ever säger: Hur ställer ni er till fildelning?, Daniel , 17 GÄVLE

Göran Hägglund säger: Jag tycker att brancherna (musik, film etc) har ett ansvar att försöka hitta nya distributionsvägar. Men jag tycker också att de som är upphovsmän har rätt till ersättning för sitt arbete.

säger: Hej... jag undrar hur du ställer dig till bensin frågan?, ska skatten bli billigare eller ska den höjas... vad är din synpunkt?

Göran Hägglund säger: Jag vet att de höjningar av priserna som vi sett under de senaste 1,5 åren gör det mkt svårt för många att klara sig. Alla har verkligen inte tillgång till koll-trafik. Vi kan inte göra mkt åt världmarknadspriset på olja men skatterna kan vi bestämma. Jag vill gära att de sänks - på alla drivmedel.

säger: Hej! Vad tjänar Du i månaden? Tycker Du att Du är värd den lönen?

Göran Hägglund säger: Jag tjänar ca 70.000 kr per månad. Andra får avgöra om jag är värd det.

Tim säger: Om du tänker över partigränserna; vilken är partiledaren med skönast humor? Varför?

Göran Hägglund säger: Om du lovar att inte berätta det för någon så gillar jag Lars Ohly och hans humor.

säger: Vad ber du till Gud om? Har du någonsin tagit upp politik i dina samtal med Gud?

Göran Hägglund säger: Det var personligt. Det handlar mer om beskydd för mina närmaste och en och annan tanke om att jag ska förmå att agera rätt. Till exempel.

säger: Tycker du att det är konstigt att socialdemokaraterna släppte nyheten om KDU infiltrationsförsök samtidigt som du gjorde succé i TV-utfrågningen och informationen om FP dataintrång samtidigt med reinfeldts utfrågning?

Göran Hägglund säger: Ja. Visst är det underligt hur det kan slumpa sig?

Moderator säger: Det var jättemånga som ville ställa bra frågor, men nu tar vi den sista!

osynlig säger: vad är det första du skulle ändra på i sverige om du fick chansen, välj helt fritt!

Göran Hägglund säger: Överföra mer makt till familjerna och minska politikernas. Valfrihet och rättvisa när det gäller barnomsorg.

Moderator säger: Stort tack till Göran Hägglund och till alla som ville chatta!

Göran Hägglund säger: Tack för alla frågor. Hoppas ngn blivit ngt klokare. Och se till att rösta (även om du mot förmodan inte röstar på kristdemokraterna).

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Fler chattar

Publisert: