Israeliska flygattacker – sju döda

Sharon ger armén fria händer

Israel har tagit på sig hårdhandskarna igen. I simultana flygangrepp i Gaza och på Västbanken dödades sju medlemmar av palestinska Hamas. Tidigare på fredagen utkämpade Hamas hårda gatustrider mot palestinsk polis.

I ett tv-tal på kvällen sade premiärminister Ariel Sharon att den israeliska armén har getts fria händer att vidta ”alla nödvändiga åtgärder” mot palestinska terrorister.

Sharon sade uttryckligen att beslutet är riktat mot Islamiska jihad, som låg bakom terrordådet i Netanya i tisdags.

Med fredagens attacker har Israel, efter många månaders uppehåll, återupptagit sina kontroversiella ”riktade mord” på efterlysta palestinier.

Tre Hamasmän dödades på fredagen när en helikopter sprängde deras bil i bitar på Västbanken, och fyra likviderades på samma sätt i Gaza stad, uppgav israeliska medier. Flera förbipasserande skadades.

Hamas anklagade Israel för att ha ”öppnat helvetets portar”, och sade sig överväga att dödförklara vapenvilan.

Gazauttåget

Risken är överhängande för en tilltagande våldsspiral som leder till att det stundande israeliska uttåget från Gazaremsan sker i ett moln av krutrök.

Inställd lär reträtten inte bli. Premiärminister Ariel Sharon har satsat all sin politiska prestige på projektet, som inte heller är avhängigt av palestinskt samarbete.

Våldet flammade upp i torsdags kväll, då den radikala Hamasrörelsen trots rådande vapenvila avfyrande en salva av sina primitiva Qassamraketer mot en israelisk kibbutz just utanför Gazaremsan. En 22-årig kvinna dödades på sin altan.

Palestinska myndigheten kallade ut sina styrkor för att stoppa raketskjutandet. När poliser öppnade eld mot en bil full av Hamaskrigare startade en kedjereaktion som satte Gaza i brand.

Två fronter

Inrikesminister Nasir Yusuf utropade undantagstillstånd, men kunde inte hindra uppretade Hamasanhängare från att sätta eld på en polisstation och flera fordon.

Kulor ven genom luften i Gaza stad och två unga män som beskådade striderna dödades. Först när fredagens middagsbön närmade sig avmattades skottlossningen.

Striderna, de värsta palestinier emellan sedan mitten av 1990-talet, väcker återigen farhågor för ett palestinskt inbördeskrig.

Hamas, som fram tills i torsdags har hållit en låg profil, står plötsligt inför en öppen konflikt på två fronter. Det var knappast rörelsens avsikt – i år har Hamas satsat på politik snarare än terror, och gjorde ett starkt lokalval i maj.

Demonstration

Ironiskt nog var Israel förmodligen inte det egentliga målet för raketattacken. De primitiva Qassamraketerna dödar sällan någon, sannolikt var den ödesdigra attacken tänkt som en symbolisk styrkedemonstration mot president Mahmud Abbas. Abbas anlände nämligen i samma stund till Gaza för möten med Hamas och andra fraktioner om hur den israeliska reträtten från territoriet ska hanteras.

Hamas kräver att de ”befriade” områdena ska styras av en gemensam palestinsk kommitté som de själva ska ingå i. Rörelsen anser sig ha jagat ut Israel från Gaza med sin väpnade kamp.

TT