Vilda delfiner simmade med familj i Marstrand

NYHETER

Ett tiotal delfiner slog följe med familjen Hambesons båt

Foto: AP
PÅ LEKHUMÖR Familjen fick oväntat besök – av ett gäng delfiner. Bilden ovan är tagen vid ett annat tillfälle i Nya Zeeland.

Familjen Hambeson från Marstrand fick oväntat sällskap på båtturen i söndags. Ett gäng vilda delfiner lekte och simmade med dem i över en halvtimme innan de försvann igen.

Familjen var på väg från Skagen till Marstrand när de fick syn på en delfin på avstånd, skriver Göteborgs-Posten.

Efter en stund dök det upp fler och fler delfiner, sammanlagt ett tiotal. Delfinerna lekte och simmade runt båten.

- Vi är vana vid att se tumlare. Men de är vanligtvis ganska skygga och visar sig en kort liten stund innan de försvinner. Våra vänner från söndagens segeltur var stora bjässar, 1,5-2 meter långa. De var vita på magen och hade vit nos, säger Sanna Hambeson som tyckte händelsen var fantastisk.

- De var mycket sociala. Det var som att vara med på en uppvisning. De verkade verkligen ha roligt och simmade med oss i över en halvtimme, säger hon till Göteborgs-Posten.

Förra året upptäckte Kustbevakningen en grupp på 15 delfiner i Kosterfjorden på Västkusten. Det var första gången på minst 30 år som vilda delfiner siktades i svenska vatten. Troligen kommer delfinerna från Nordsjön och brittiska öarna och kom hit för att de följde efter maten, det vill säga sill och makrill.

Anna Lindström