Ett ögonblick, Fredrik Sträng...

Publicerad:
Uppdaterad:

...som just nu befinner sig på 6 500 meters höjd på Mount Everest – och som ska bestiga sju berg på sju månader

1 av 3 | Foto: FREDRIK STRÄNG
Fredrik Sträng befinner sig på Mount Everest just nu - det första av sju berg han ska bestiga.

- När jag besteg toppen i onsdags blev jag så glad att jag grät. Men tårarna frös till is så det var lite jobbigt att få bort dem. Känslan var dock oslagbar, jag har drömt om det här berget sedan jag var sju år gammal.

Gick allt bra?

- Ja. Vi hade oslagbart väder, strålande sol. Jag använde syrgas den sista biten upp, men kände mig stark i kroppen. Jag känner mig fortfarande bra i kroppen, men lite ansträngd vilket inte är så konstigt.

Du har som mål att bestiga sju berg på sju månader. Vad händer härnäst?

- I morgon ska jag ta mej ner till baslägret, hoppa in i en jeep och ta flyget hem till Sverige från Katmandu. Sedan ska jag tvätta kläder och nästa vecka flyger jag till Alaska för att bestiga berget Denali.

Många klättrare har omkommit på Everest den senaste tiden. Hur påverkar det dig?

- Det påverkar vardagen för alla klättrare, konstigt vore det annars. På vägen upp till toppen passerade vi nio lik. Bara i år har tolv människor dött häruppe. Om det inte fick en att fundera och ifrågasätta vad man håller på med vore man ganska knasig. Man frågar sig om det är värt det.

Är det det?

- Ja, för mej i alla fall. Jag älskar bergen passionerat. Och jag litar också på mitt eget omdöme, jag tar inga risker i onödan. Förra året vände jag 240 meter från toppen för att det inte kändes säkert längre. Samtidigt måste jag berätta en solkenshistoria. För någon timme kom en australiensare som heter Lincoln instapplande här i lägret halvdöd. Han hade rapporterats död i medierna, men räddats av en expedition med sherpas. Det var underbart att se honom ringa hem till familjen och berätta att han levde.

Anna Lindström

Publicerad: