Nyheter

Passagerare stoppade utvisning på plan

Av: 

Lisa Röstlund

Josefin Westin

NYHETER

Ali Mansouri utvisades i smyg av polisen

Med rädsla för sitt liv vädjade han om nåd.

Ali Mansouri, 28, utvisades i smyg till Teheran men skrek ut sin rädsla för regimen i Iran.

Passagerarna lyssnade – och fick det chartrade planet att stoppa hans utvisning.

– De försvarade mig, säger Ali Mansouri.

Tidigt i går morse väcktes Ali Mansouri på Migrationsverkets förvar i Märsta. Polisen ville träffa honom och snart satt han på ett chartrat plan till Teheran med handbojor.

Han mellanlandade tillsammans med gränspolisen i Amsterdam och tvingades stiga på nästa flygplan. Ali Mansouri stretade emot. Han spände hela kroppen och vägrade sätta sig i flygstolen. Tre gränspoliser och en säkerhetspolis från Amsterdams flygplats tryckte ner honom i stolen, spände fast stolsbältet och höll fast honom.

Flera ställde sig

Runt Ali Mansouri satt flera resenärer med samma slutdestionation - Teheran. Han skrek och grät samtidigt som han fångade sina medpassagerares uppmärksamhet. De ställde sig upp och protesterade.

– Polisen försökte lugna ner mig, men det gick egentligen inte. Jag ville inte bli skickad till helvetet så jag försvarade mig själv. Skrek att jag hade problem i landet och att den iranska regimen skulle känna igen mig, ta mig till fängelset och döda mig lätt som alla andra, säger Ali Mansouri.

Piloten avgjorde

Passagerarna vägrade sätta sig ner. De demonstrerade för deras landsman och bad om att få honom avsläppt från planet.

– Folk skrek och blev oroliga och sa "Han ska inte vara på planet", säger Ali Mansouri.

Efter drygt en timme eskorterades han av planet med gränsvakterna. Efter ett beslut av piloten. Vid 22-tiden i går kväll landade Ali Mansouri återigen på svensk mark.

– Jag är jättetacksam. Jag kände inte dem på planet, men de hjälpte mig. De försvarade mig, säger han.

Advokat visste inte

Ali Mansouri är återigen tillbaka i förvaret i Märsta. I dag har han ont i kroppen, smärta över bröstet och en ansträngd röst. Han har fått prata med sin advokat och önskar att få träffa en läkare. Allra helst att få stanna i Sverige, att få uppehållstillstånd.

I går fick hans advokat, Maria Ivic, beskedet att Ali Mansouri skulle utvisas – först efter att han satt på planet. Maria Ivic uppger att Mansouri tillhör en minoritet och att han är känd politisk aktivist mot regimen.

– De måste informera mig som offentlig försvarare. Jag ringde snabbt och begärde en inhibition från Migrationsverket. De ringde tillbaka och bekräftade att han redan är i luften, säger Maria Ivic.

"Ingen skyldighet"

Borde inte Ali Mansulis advokat ha meddelats?

– I det här ärendet så lämnade verkställighetshinder in efter det att beslutet om avvisning verkställdes. Och i sådana fall lägger Migrationsverket ner ärendet, säger Carl Bexelius, stabsjurist på Migrationsverket.

Enligt  honom så har inte Migrationsverket skyldighet att meddela beslut om att verkställa en avvisning till juridiska ombud.

Aftonbladet har sökt ansvariga hos gränspolisen, men inte lyckats få en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter